Falusias házak, kiskertek, gyümölcsösök. Ez volt a XVII. század Terézvárosa, ahol rendelet mondta ki azt, hogy szántónak nem használhatják a földet. Ekkor Felső-Külváros néven jegyezték ezt a környéket, majd 1777-ben kapta Mária Terézia után a Terézváros elnevezést Budapest VI. kerülete.
Megannyi eperfát telepítettek itt, mely köré selyemgyár is épült ebben az időben. A XVIII-XIX. század fordulóján kezdték meg a Városliget kialakítását. Rengeteg új ház épült az elkövetkező évtizedekben, a terület zsúfolttá vált, és csak a század derekán kezdtek el foglalkozni a csatornahálózat kiépítésével. A Király utca a kereskedők utcája lett.

Nagyszabású tervek a 6. kerületben

Két igen jelentős beruházás indult az 1870-es és 71-es évben, a Sugárút ötlete gróf Andrássy Gyulától származik, a következő évben pedig a Nagykörút tervével állt elő a kormány. Azonban ez csak egy része volt a nagy átalakulásnak, ebben az időben épült meg az Operaház, a Nyugati Pályaudvar, mely ma is a Terézváros egyik központja, illetve a Szent István-bazilika. Megépült a Milleniumi Földalatti vasút, a Sugárút (Andrássy út) mai arca is kialakult.
Mikor létrejött a Nagy-Budapest, Terézváros még a legnépesebb kerületnek számított, ám idővel több darabot levágtak belőle, előbb a VII. kerület (Erzsébetváros) vált külön, majd a XIII. és XIV. kerületekhez csatolták Terézváros egyes részeit. Azelőtt még a Városliget, és a Hősök tere is a kerülethez tartozott. A XX. század első felében sok bérház épült, melyek ugyan külsőre tetszetősek, belül azonban túlzsúfoltak voltak.

A sötét évtizedektől napjainkig – Terézváros előélete

A második világháború idején az Andrássy út 60-as szám alatt működött a magyarországi nyilaskeresztes párt központja, mely később az ÁVH (Államvédelmi Hatóság) székházaként működött. Ma itt található a Terror Háza múzeum, amely 2002-ben nyílt. Ebben az évben lett a világörökség része az Andrássy út is.
Terézváros egy nyüzsgő, lüktető városrész Budapest szívében. A forgalmas Nagykörűttól egy-két sarokra már csendes szűk utcácskákat talál az ember. Itt található a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, az Opera, megannyi színház és a pesti Broadway. Az éjszakai élet egyik központja, számos szórakozóhely működik itt. Számos látványossága a turistán kedvelt célpontjává teszi.

Hasonló bejegyzések