2012. januári felmérés szerint valamivel több, mint 1,7 millió lakosa van fővárosunknak, Budapestnek. Ez a szám valószínűleg jóval több, hiszen főiskolások, egyetemisták, albérletben élők nincsenek benne a számban, pedig hónapokig Budapesten élnek.
Budapestről és nevezetességeiről rendkívül hosszú könyveket lehetne megtölteni, hiszen számtalan látványosság várja az ide ellátogatókat. Nagyon sok külföldi vendégeskedik nálunk, a Deák Ferenc tér környékén állomásozó turista kisbuszok rendre megtelnek. Nemcsak a külföldi turisták látogatnak el hazánk fővárosába rendszeresen, hanem az utóbbi években egyre inkább fellendül a filmipar is. A külföldiek szerint Budapest utcáit bárminek el lehet adni, nem véletlen tehát, ha sok világsztár jön ide forgatni.
A fővárosnak jelenleg 23 kerülete van, amit az óramutató járásával megegyezően, belülről kifelé neveztek el. Ám mivel több hullámban történt a kerületek átnevezése, ezért ma már nehezen felismerhető a benne rejlő rendszeresség.
Budapest az egyetlen olyan Közép-Európai főváros, amely gyógyfürdőkkel rendelkezik, ez is vonzza a látogatókat. 1937-ben Budapestet nemzetközi gyógyhellyé nyilvánították, nyolcvan termálvizes és ásványvizes forrás, valamint 400 keserűvizes forrás található. A legismertebb gyógyfürdők a Rudas, a Széchenyi, Gellért, Lukács gyógyfürdők, a külföldi vendégek szívesen látogatnak el, nagyon sok apartman és panzió épült a közelükben, hogy könnyen megközelíthetőek legyenek.
A fővárosban élők minden valószínűség szerint kevesebb figyelmet szentelnek arra, hogy végigjárják a város nevezetességeit, pedig van belőlük jó pár. A helyi járatokon közlekedve sokan elhaladnak múzeumok, fürdők, kilátók, hotelek mellett, de még csak meg sem nézik őket. Sok magyar nem megy Budapestre kirándulni, inkább választ vidéki vagy külföldi célpontot, pedig egyszer mindenkinek érdemes lenne meglátogatni Budapest leghíresebb pontjait.
Számtalan szálláshellyel, pezsgő nappali és éjszakai életével, bő kulturális és szórakozási lehetőségeivel Budapest hazánk legmozgalmasabb városa, ahol mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb kikapcsolódási formát.

Hasonló bejegyzések