Különböző okiratok és levelek segítségével évszázadokra visszamenőleg sikerült feltérképezni a mai XVI. kerület múltját. Budapest északkeleti határkerülete valódi kertváros, melyet elsősorban a Gödöllői HÉV kapcsol a város vérkeringésébe. A Pesti-síkság és a Gödöllői-dombság találkozásánál fekvő területen már a kőkorban éltek emberek, a magyarok előtt szarmata és avar csoportok telepedtek le itt.
Hűbérbirtokok
Cinkota, mely a régi időkben a legnagyobb itteni település volt, már a XI. századtól magyarok által lakott terület. Emellett Nemes és Nagyos falvak itt helyezkedtek el. Szentmihály az 1800-as évekig lakatlan terület volt, majd több család, például a Grassalkovichok birtoka lett. A parcellázásokat követően, a XX. század elején szakad el Csömörtől, Rákosszentmihály nagyközség néven.

Fejlődés és elszakadás a 16. kerületben

Cinkota a Domonkos apácák, majd a Beniczky család tulajdonába került, mint hűbérbirtok. Miután megszűnt a hűbéri viszony a terület a magyar és a betelepített szlovák jobbágyok tulajdona lett. A Kiegyezést követő években itt is megindul a fejlődés. Megépül a HÉV-vonal, mely a Kerepesi úttól indul, a Mátyásföldi Nyaralótulajdonosok Egyesülete egyre nagyobb területet vásárol fel, egy részéből pedig villanegyedet hoz létre. Iskolát és katolikus templomot is építenek. Mátyásföld ekkoriban két részre (Ó- és Új Mátyásföld) szakadt, strandfürdő és az első magyar repülőtér is megépült. Sashalom 1923-ban, Mátyásföld 1933-ban vált külön Cinkotától.
Budapest részeként..
A négy települést 1950-ben csatolták Budapesthez, így jött létre a mai XVI. kerület. A XX. században a városrész legmeghatározóbb eleme az Ikarus gyár, így elsősorban Mátyásföld fejlődése figyelhető meg a szocializmus idején, míg Cinkota és Rákosszentmihály háttérbe szorul. Megépül Budapest létrehozásának századik évfordulója alkalmából a Centenáriumi lakótelep. A kerület kommunális kiépítése ma már csaknem teljes. Miután megépült a 2-es metró, a HÉV-vonalat átalakították. Napjainkban több tanulmány készült a metró és a Gödöllői HÉV összekapcsolásáról, azonban a kivitelezéssel kapcsolatban kevés konkrétumot hallani.

Hasonló bejegyzések