Svájc nem csak a lehetőségek, a csokik és az órák hazája, hanem a hatalmas hegyeké is, hiszen a Alpok legszebb vonulatai haladnak keresztül az aprócska államon, ahol az ország vezetői éppen emiatt szeretnék a legtöbbet kihozni a viszonylag kisebb területekből, így még olyan helyekre is autóutakat építenek, ahová más országoknak eszükbe sem jutna.
Svájc legszebb autópályái és autóútjai így például nem ritkán szédületes magasságokban húzódnak, óriási hegyek és völgyek között haladnak, éppen emiatt nem véletlen, hogy a jobb helykihasználás, valamint nem utolsó sorban a spórolás miatt ebben az államban a világon elsőként megépülhet egy olyan függőhíd, ami két hegycsúcsot köt össze egymással.

Világrekord születik

A hatalmas beruházás legnagyobb érdekessége, hogy nem egy vegyes forgalmú híd készül, tehát nem autóknak szánják az óriási hidat, hanem leginkább a turistáknak, a gyalogos forgalomnak, ami ennek ellenére is tiszteletre méltó, ha építészeti szempontból tekintünk rá. A világon ugyanis most elsőként kötnek össze egymással két hegycsúcsot ilyen formában, korábban ugyanis az építészek ezt túl veszélyesnek vagy kivitelezhetetlennek tartották, így inkább a hegycsúcsok oldalába vájt utakkal próbálták meg kivitelezni az ilyen beruházásokat.

Svájcban azonban most bebizonyítják, hogy egy speciális, építészetileg makulátlan függőhíddal össze lehet kötni két hegycsúcsot, ami a beruházás költségeit tekintve sokkal olcsóbb, mint más megoldás, még úgy is, hogy háromezer méteres hegycsúcsokról beszélünk. A két összekötésre szánt hegyóriást összekötő szerkezet ugyanis a 2971 méter magas Glacier és a 3 ezer méter magas Scex Rouge ikercsúcsai között húzódik meg, és bizonyára kedvelt zarándokhelye lesz azoknak a turistáknak, akik rengeteg időt töltenek el a nyugat-svájci télisport-paradicsomban.

A turisták számának emelése is cél volt

Noha a kérdéses svájci régiót eddig is nagyon sok turista kereste fel minden évben, egy nevét nem vállaló befektető azonban azért ölt 1,8 millió svájci frankot, tehát több mint 450 millió forintot az építkezésbe, hogy az új turistaattrakciónak köszönhetően megkétszerezzék a nyaranta mintegy 50 ezer látogatót vonzó üdülőhely és síparadicsom idegenforgalmát. A hatalmas építmény egyébiránt 107 méter hosszan nyúlik el, és 80 centiméter széles, ezáltal bizonyítottan a világ leghosszabb függőhídjának tekinthető, ami két hegycsúcs összekötésére szolgál, és egyszerre akár 300 embert is képes elbírni, de a tolongás és egyéb biztonsági tényezők miatt egyszerre legfeljebb csak 150-en tartózkodhatnak rajta.
A látványosság a Peak Walk nevet kapta, és bár a turisták többségének tetszik, Svájc egyik legaktívabb környezetvédelmi szervezete, avagy a Mountain Wilderness csoport szerint viszont aggálykeltő az építmény. Nagyobb probléma szerintük, hogy a hatóságok politikai támogatással húzták fel az óriási hidat, amit a szervezet „alpesi Disneyland” névvel illetett.

Hasonló bejegyzések