Az autók és motorok akkumulátora veszélyes hulladéknak minősül. Ennek több oka is van, például az előállítása során a környezetre és az emberek egészségére ártalmas anyagokat használnak, és később is külön kell kezelni.

Miért veszélyes?

Amikor az akkumulátorokat előállítják, akkor többféle káros anyagot használnak. Az akkumulátorok erős savat tartalmaznak, illetve ólmot is. Amennyiben az akkuból kijut a sav, akkor az embert súlyosan megégetheti, ezért óvatosan kell bánni vele. A talajban megtalálható nehézfémeket kioldja, vízzel való érintkezés során képes megváltoztatni annak pH értékét, és súlyosan károsíthatja azt.
Az ólom egy mérgezőanyag, képes a felhalmozódásra, hosszú ideig képes tárolni a testünk, például a csontjaink vagy a májunk. Ólommérgezéskor az érrendszer és az idegrendszer károsodik, erős sejtméreg. Az embriónál fejlődési rendellenességeket okoz, kicsi, óvodás korú gyermekeknél nagyon súlyos fejlődési és szellemi rendellenességeket okozhat.
Az ólom vegyülete minden formában mérgező, legyen szó porról, oldatról vagy gázokról.

Mit tegyünk a tönkrement akkumulátorunkkal?

Semmiképpen se tegyük ki az akkut a környezetbe, különösen ne olyan területre, ahol állatok és növények hozzáférhetnek. Létezik egy 2009-es törvény, az év július 1-jétől minden akkumulátorokat árusító helyek kötelesek díjmentesen átvenni a használt akkukat. Ezt akkor is meg kell tenniük az eladópontoknak, ha a vevő végül nem vásárol semmilyen terméket, amikor betér az üzletbe. (Azaz nem csak cserében köteles átvenni) Az akkumulátor segélyszolgálatok, akik új áramforrásokat szállítanak ki a bajba jutott lerobbantaknak, ők is elszállítják a járműből eltávolított akkumulátorokat.
A használt akkumulátorokat jellemzően le lehet adni lakossági hulladékgyűjtő udvarokban is,  amikor veszélyes hulladékokat gyűjtenek.

Hasonló bejegyzések