Az írni tanuló kisiskolások részére a legfontosabb írószerek a grafitceruzák, illetve a jó minőségű radírgumi. A szép és helyes íráshoz sok gyakorlásra van szükség, ezáltal egy iskolatáskából sem hiányozhat a radír. Nagyon sok féle közül tudunk más választani, hiszen a hagyományos mellett van színes, illatos, mindenféle figurás és különböző alakú radír.
Azt azonban vásárlás előtt egy szülő sem tudja, melyik lesz az, mely valóban kitörli a rosszul írt betűket és nem csak csúnya maszatolást csinál a füzetbe.

Van különbség radír és radír között?

Alapvetően három féle radír létezik. Van, olyan mely műanyagból készül, van természetes gumiból és szintetikus gumiból előállított is. Az, hogy a radírgumi milyen jellemzőkkel is bír, leginkább az tudja meghatározni, hogy miből készült. A természetesen gumi radír talán a legolcsóbb és legrégebb óta használtfajta. A legtöbben ezt használják, azonban van néhány hátránya, mely miatt sokan nem kedvelik. UV fény hatására például megkeményedik, kiszárad és egyszerűen megöregszik.
Ennek következtében kezd el maszatolódni, ilyenkor pedig akár a papírlapot is el tudja szakítani. A szintetikus gumiból készült radír valamivel alaposabb munkát tud végezni, kisebb erőfeszítéssel tudnak a gyerekek vele radírozni, illetve lassabban öregszik és használódik el. Hátránya az, hogy valamivel drágább és hogy a radír szálai közé a grafitrészecskék hamar beágyazódnak, melytől a radír elkezdhet maszatolódni.
A műanyag radírgumi a legdrágább típus, mely nem csak az árában kiemelkedő, hiszen ez a legkorszerűbb is. Első ránézésre és érintésre is észrevehető a különbség közte és a többi radír között. Tapintása sokkal simább és a gyerekek is jobban szeretik, hiszen ez az a radírfajta, melyet már a szivárvány összes színében lehet készíteni, illatosított verzióban is.
Ez a radírgumi igen hatékony, nem maszatol és nem is morzsolódik el könnyen. A műanyag radírt onnan lehet megismerni, hogy mindig egy karton tokba csomagolva kapjuk meg, hiszen olyan puha anyagról beszélünk, mely használat közben egyszerűen el tudna törni a kezünkben. Ezt a karton tokot nem is érdemes levenni a radírról, maximum rövidebbre lehet vágni, ha a radír elkezdett kopni.

Hasonló bejegyzések