A karbantartás alatt általában azt szoktuk érteni, hogy elvégzünk olyan feladatokat és műveleteket, amik a gép hosszú távú zökkenőmenetes működéséhez kellenek, megelőzve egy esetleges meghibásodást. Ez a traktoroknál sincs másként.

A karbantartás és a kisebb javítások néha összemosódnak, hiszen karbantartás közben is előfordulhat javítás, és miközben kijavítunk egy hibát, az ehhez kapcsolódó karbantartást is elvégezhetjük. A karbantartáshoz a gyártó egy vaskos könyvet szokott mellékelni, hogy tudjuk, miket kell elvégezni.

Természetesen nem elég csak olvasgatni ezt a könyvet, a benne foglaltakat el is kell sajátítani. Persze nem kell profi traktorszerelőnek lennünk, de készség szinten a karbantartás lépéseit, fogásait illik tudni.

Ezeket traktorkezelő tanfolyamokon is el lehet sajátítani. Mivel a modern traktorok a hagyományos mechanikai szerkezetek mellett igen fejlett elektronikai, számítástechnikai, irányítástechnikai eszközökkel vannak felszerelve, sok esetben a képzés elvégzése szükséges ahhoz, hogy a gyártó átadja a gépet új tulajdonosának.

Miből áll az általános karbantartási folyamat?

A karbantartás általában többnyire ciklikusan ismétlődő tisztítási, gépápolási, ellenőrzési, beállítási és hibaelhárítási műveletekből állnak. Ilyen például a szűrőcsere vagy kenési feladatok ellátása, amelyek nagyobb szerelést nem igényelnek. Ide tartozik még bizonyos műszaki diagnosztikai vizsgálatok elvégzése és az elektronikus vezérlő rendszerek működésének rendszeres vizsgálata is.

A karbantartási időközöket általában a jármű munkaóráihoz szokták kötni, figyelembe véve az igénybevételt is. De vannak olyan feladatok, amiket sűrűbben, illetve a traktor leállításakor mindig el kell végezni.

A tisztítás az egyik leggyakoribb feladat, amit egy traktor esetében meg kell csinálni. Ez hideg- vagy meleg vizes magasnyomású mosóberendezés tisztítást jelent. Az üzemanyag feltöltése is gyakori művelet. Ha a traktor üzemeltetéséhez AdBlue katalizátor segédanyagot is használunk, akkor tankolás előtt kell ezt elvégezni.

Nagyon figyeljünk, hogy az AdBlue tankba semmilyen szennyeződés ne kerüljön, mert az adagolórendszer könnyen meghibásodhat. A karbantartás részét képezi a kenőolajak leengedése és a szűrők cseréje is.

Támogató: gepkozvetito.hu

Hasonló bejegyzések