Az épületek homlokzati szigetelése 70%-kal csökkentheti egy átlagos család éves fűtés és hűtés számláját. Ez éves szinten jelentős megtakarítást jelent folyamatosan, míg a hőszigetelés csupán egyszeri költség. A hőveszteség legnagyobb része a rosszul vagy egyáltalán nem szigetelt homlokzat miatt alakul ki.
Érdemes itt kezdeni a ház szigetelését. A homlokzati szigetelésnél ma a legelterjedtebb a polisztirol vagy annak egyéb fajtái, mint például a grafitos polisztirol vagy az XPS zártcellás polisztirol. Emellett a kőzetgyapot hőszigetelő rendszerek is jelentősek.
A polisztirol hőszigetelő rendszerek esetében az EPS80-as típust kell keresni. Ennél gyengébb, azaz EPS80-asnál kisebb jelzésű szigetelő nem alkalmas kültéri szigetelésre, homlokzati szigetelésre. A polisztirol rendkívül könnyű, könnyen kezelhető, egyszerűen átalakítható, könnyen beépíthető, valamint semmilyen irritatív és az egészségre vagy a környezetre káros hatása nincs. Nagyon fontos azonban, hogy a szigetelőlapok nem érhetnek vizet, különben szilárdságuk, állaguk, szigetelőhatásuk azonnal és jelentős mértékben romlik.
Szárazon kell tartani őket tárolás, szállítás és felszerelés közben is, majd pedig gondoskodni kell a szigetelőrendszer megfelelő szellőzéséről is, ami nem csupán magának a szigetelőanyagnak szükséges, de az egész épület szellőzésére, páraelvezetésére hatással van. Az EPS polisztirol habok expandált termékek, melyek hagyományos technikával készülnek, míg az XPS polisztirol habok új technikával készült, extrudált szigetelőlapok. Köztük az elkészítésük módja és a végső állaguk a különbség, összetételükben nem különböznek egymástól.
A grafitos polisztirol anyaga mikroszkopikus részecskékből álló grafit adalékot tartalmaz, mely növeli a hőszigetelő értéket, mégpedig olyan módon, hogy a hozzáadott grafit a hőszigetelő anyag celláiban lecsökkenti a sugárzásos hőhatást. A grafitadalékos megoldás a többi polisztirol szigeteléshez képet 20%-kal nagyobb hőmegtartást tesz lehetővé. A szigetelés mértéke alapvetően függ a szigetelés vastagságától, azonban hozzáadott grafittal ugyanolyan szigetelőérték érhető el vékonyabb polisztirol lapok használatával.
A kőzetgyapot szigetelőrendszerek régóta használatosak. jelentős szigetelést adnak megfelelő vastagság mellett és kiváló ellenálóságuk teszi őket kedveltté.
Támogató: Fújható szigetelés

Hasonló bejegyzések