Az első mechanikus számológépet már az ókori Rómában feltalálták több ezer évvel ezelőtt, innen eredeztethető vissza a számítógép történelme. Az 1939-40-es években jelent meg az első automatikus számítógép, amely képes volt tízes számrendszerben is számolni.
Az első kereskedelmi fogalomba kerülő számítógép 1951-ben jutott el Amerikába, és már képes volt szöveget is kezelni. Az elmúlt valamivel több, mint 60 év során az informatika az egyik legdinamikusabban változó területté vált.
A XXI. században is népszerűek az asztali számítógépek, ennek elsődleges oka a stabilitásában rejlik, ráadásul az alkatrészeket sokkal könnyebb cserélni, mint a hordozható változatokban. Lehetőség van kompletten megvásárolni az asztali gépet, de ha értünk hozzá, a különböző alkatrészekből akár mi magunk is összeszerelhetünk egyet. A nagy méretű monitorokat leváltották az LCD és LED társai, melyek egyre jobb minőségűek, és egyre szebb képet lehet vele előállítani.
Az asztali gépek mellett továbbra is népszerűek a hordozható változatok. Ezekből mára már többféle is megszületett, a hagyományos notebook mellett megjelentek a kis méretű netbookok is, amik azok számára a legideálisabbak, akik sokat vannak úton. Könnyű súlya és a notebookhoz képes olcsó ára sokak számára vonzóvá tette a netbookokat, így 2008 óta több millió példány fogyott belőle.
A 2000-es években megjelentek az érintőképernyős mobiltelefonok, és nem telt el sok idő, mire megjelentek a táblagépek, ismertebb nevén a tabletek. A táblagépek nagy érintőképernyős, hordozható számítógépek, melynek célja elsősorban a szórakoztatás, a hiányzó beviteli perifériák miatt gépelni és dolgozni rajta a legtöbb embernek nehézkes. Az Apple cég 2010-ben dobta piacra az első táblagépét, az iPadet, majd a konkurencia is elkezdte gyártani a saját táblagépeit. Bár vannak már olcsóbb tabletek is, az ismertebb márkák még mindig elég drágák, vetekednek egy asztali gép vagy egy notebook árával.

Hasonló bejegyzések