A műanyag, mesterséges anyagból készült termékek egyre szélesedő skálájával találkozhatunk, mely napról napra újabb természetes anyagok másaként teszi lehetővé az olcsóbb, sokszor tartósabb megoldásokat. A természetes anyagok használata környezetbarát, azonban nem árt elgondolkozni azon, hogy ha nagy mennyiségű természetes anyagot használunk föl, akkor azt bizony a természetből vonjuk ki.
A rattan bútorok esetén nincs ilyen probléma, a liánszerű kúszónövény gyorsan nő és a levágott indák igen hamar újra „szüretelhetővé” válnak. Ennek ellenére jópár éve megjelentek a bútorgyártás legújabb remekei, a polyrattan bútorok, melyek rendkívüli módon hasonlítanak a természetes rattan bútorokra.
A polyrattan bútor a bútorgyártás egyik hatalmas áttörése, mert azok számára is elérhetővé eszi a rattan bútorok hangulatát, akik nem tudnák megfizetni az eredeti, természetes anyagból készült, azon belül is minőségi megoldást. Akár eredeti rattan, akár polyrattan bútorról van szó, többféle minőséggel találkozhatunk. De melyiket válasszuk? Igazából mindkettő mellett szólhatnak érvek és sok esetben csak ízlésünk és persze pénztárcánk a döntő.

A rattan vagy a polyrattan az olcsóbb?

Mint írtuk, mindkét kategóriában meg kell fizetni a minőséget. Ezért fordulhat elő az, hogy egy polyrattan bútor, mondjuk kültéri ülőgarnitúra jóval borsosabb árú, mint ugyanez a típus természetes rattanból, amennyiben az eredeti rattan minősége inkább egy alsó kategóriába sorolandó, míg magas minőségű polyrattan áll vele szemben. Ha nagyon általánosítani akarunk, akkor a mérleg nyelve mégis a polyrattan felé süllyed, ez a típus általában olcsóbbnak mondható, mivel anyagköltsége kisebb. A polyratan esetében sem dzsungel, sem rattangyűjtő, tisztító munkások, sem a költséges szállítás nem kerül szóba, hiszen a műanyagot kell előállítani, formázni és már meg is kezdődhet a bútorgyártás.

A rattan bútor vagy a polyrattan a tartósabb?

Itt is holtversenyt hirdethetünk és itt is igaz, hogy a minőség a döntő. Egy jó minőségű rattan bútor tűri a környezeti viszontagságokat, sok évig tökéletes dísze a lakásnak, kertnek. Ez igaz a műrattan bútorokra is. ha azonban olyan bútorra vágyunk, amit „nem kell sajnálni”, inkább polyrattant válasszunk.
Melyik a szebb? Nos, ez pedig teljes mértékben ízlés kérdése.
Forrás: Juhar.hu – Egyedi bútorok gyártása professzionálisan

Hasonló bejegyzések