A digitális lábnyomunk védelme ma már kötelezőnek számít, feltéve, ha nem akarunk kiberbűnözőkkel találkozni a rengeteg navigálás során. Szerencsére többféle módszerrel tudjuk ellenőrizni az adatainkat, és a legtöbb esetben kérhetjük az eltávolításukat is.

Az Excellence IT szerint az első lehetőség a keresőmotorok használatában rejlik. Írjuk be a nevünket, pontosan, ékezet nélkül, fordítva, a lánykorit és a mait, majd nézzük meg az eredményeket. Az információ, amit látunk, mindenki számára nyilvánosan elérhető. Értelemszerűen, ha olyat találunk, amit nem szeretnénk a neten látni, akkor fel kell vennünk a kapcsolatot a rendszergazdával.

Sokszor a legjobb védekezés a megelőzés, ami az internetről is elmondható. Minden alkalommal, amikor személyes adatokat adunk egy szervezetnek, növeljük a digitális lábnyomunkat, így annak a lehetőségét is, hogy az adatokat tároló szervezetek egyike visszaéljen az információval. A közösségi médiában az adatvédelmi beállítások lehetővé teszik, hogy ellenőrizzük, ki láthatja a bejegyzéseinket. Tekintsük át ezeket a beállításokat, és ne hagyjuk, hogy bárki hozzáférjen.

Hanyagoljuk a közösségi médiát

A közösségi média megkönnyíti a másokkal való kapcsolattartást, de ha nem vigyázunk, akkor nagyon hamar rászokunk a túl sok megosztásra. Az olyan információk, mint a tartózkodási helyünk, az utazási terveink vagy a többi személyes adatunk megkönnyíti a bűnözők helyzetét.

Elég, ha megosztunk egy állapotot, ahol éppen a vízparton lógatjuk a lábunkat a családdal, máris túl sok mindent árultunk el magunkról. Ha pedig vannak régi fiókjaink más oldalakon, akkor érdemes törölni azokat. Ugyanez igaz a hírlevél-feliratkozásokra is, ha már nem vagyunk érdekeltek, akkor mondjuk le.

A közösségi média után jöhetnek a weboldalak, amik közül csak a biztonságosakat szabad meglátogatni. Honnan lehet ezt tudni? Nagyon egyszerű, mivel az URL-nek https://-lal kell kezdődnie, nem pedig http://-lal, ahol az “s” a “secure” (biztonságos) szót jelenti, és azt jelzi, hogy az oldal rendelkezik biztonsági tanúsítvánnyal.

Hasonló bejegyzések