Ha díszmadártartáson gondolkodunk, akkor sok fontos döntést kell meghozni, és számos szempontot figyelembe kell venni. Amennyiben kisgyermek is él velünk, a döntés talán még nehezebb, hiszen mind a gyerkőc, mind a madár biztonságát szem előtt kell tartanunk.

Érdemes eleve olyan fajt választani, amely jól kijön a gyerekekkel, mint például a pinty, a kanári, a hullámos papagáj, a nimfapapagáj, a törpepapagáj, vagy a szivárványlóri. Persze az még kevés, hogy úgymond „gyerekbarát” madarat választunk.

Elengedhetetlen, hogy figyelembe vegyünk a gyermek életkorát, és persze azt is, hogy milyen az életvitelünk, hiszen csak így tudjuk majd eldönteni, hogy mennyi időt és pénzt tudunk áldozni új tollas barátunkra. Ezek fontos szempontok, melyek a faj kiválasztásában is nagy szerepet játszhatnak. Mielőtt megvásárolunk egy papagájt, érdemes feltenni magunknak pár fontos kérdést:

  • Valóban akarunk otthon díszmadarat tartani? Mi is akarjuk, nemcsak a gyerek?
  • Kompatibilis lesz a jószág velünk, az életvitelünkkel, és persze a gyerekkel is?
  • Lesz időnk gondoskodni róla kellőképpen a gyereknevelés mellett is?
  • Hajlandóak vagyunk takarítani rendszeresen a kalitkát, állni az állatorvosi költségeket?
  • Tisztában vagyunk vele, hogy egy papagáj akár 20-30 évig is velünk lesz?

Ha minden kérdésre a válaszunk egy határozott és egyértelmű igen, akkor már hazavihetjük tollas barátunkat új otthonába, ha viszont nem vagyunk benne biztosak, és a válaszok többsége talán vagy nem, akkor várjunk még a madárvásárlással.

Amire a kisgyermek mellett mindenképp oda kell figyelni

A madár nem játék, nem dísz, hanem egy érző lény, tehát nagyon óvatosnak kell lennünk, és megfelelő helyet kell találunk, hogy a gyerek ne tehessen benne kárt, és a madár se okozzon sérülést csemeténknek. Amíg kicsi a gyermek, elég, ha kellően magasra tesszük a kalitkát, így csodálhatja, de nem érhet a madárhoz, és attól sem kell félni, hogy véletlenül kiengedi a madarat.

Amikor már elég nagy a gyermek, le kell kezdeni tanítani, hogy szólhat a madárhoz, hogyan érhet a ketrechez, mikor kell etetni, itatni. A madársimogatás után a kézmosásról sem szabad megfeledkezni, se a gyereknek, se a felnőttnek.

Hasonló bejegyzések