Padlószőnyeg kiválasztásánál mindenki csak a szín és a minta kinézetére gondol. Pedig ezek mellett más fontos dolgokra is érdemes odafigyelni. A lakásunkba kellemes otthonság érzetet okoz egy puha meleg szőnyegre lépni, hazánkba egyelőre csak a nappaliba és a hálószobába népszerű, ám az Angolszász területeken már az előszobába is sokszor padlószőnyeget helyeznek le.
Természetesen színével, anyagával és mintázatával is nagyban befolyásolja az egész lakás és a szoba összehatását, de ezeken kívül érdemes másra is odafigyelnünk.

Milyen szőnyeget válasszunk a különböző helyiségekbe?

A padlószőnyeg hatalmas előnye, hogy meleg hatású és ez az a padlóburkolat, mely a legnagyobb komfortélményt nyújtja az összes közül. Egy rugalmas szőnyeg még az ízületeinket is kíméli, kiváló hang és hőszigetelő és képes a teljes padlófelületet is beborítani. Ma már egyre többen válasszák a boltban a természetes anyagokból készült szőnyegeket (melyek kókuszból, gyapjúból vagy tengerifűből készülnek) hiszen könnyen kezelhetőek és rendkívül strapabíróak. Ám előfordul az is, hogy a gyártó a szintetikus és a természetes anyagokat keveri és így hoz létre egy igazán különleges padlószőnyeget.
A szőnyeg felülete lehet velúr, vagy hurkolt. A velúr a szál sűrűségétől illetve magasságától függően különösen nagy komfortérzést biztosít, tapintása nagyon kellemes és puha. Vásárlás előtt mindenképpen ellenőrizni kell azt, hogy a helyiség, melybe a padlószőnyeget szeretnénk venni teljesen párhuzamos falakból áll, illetve sarkai derékszöget zárnak be. Ugyanis nagyon kellemetlen lehet, ha megvásároljuk az új padlószőnyeget, ám a fal görbesége miatt nem lehet azt teljesen tökéletesen lerakni.
Mivel a padlószőnyeg nagy felülete miatt valamilyen szinten magába szívja a port, érdemes sűrűn porszívózni, de vásárláskor választhatunk olyan szőnyeget is, melynek anyaga portaszító. A világos színek szépen megnagyítják a szobát, a sötét szőnyeggel azonban kisebb hatást érhetünk el. A nappaliba, közlekedőbe, vagy a folyósóra érdemes egy sötétebb színű, strapabíróbb szőnyeget kiválasztanunk, hiszen ez lesz a legjobban igénybe véve. A gyerekszobába olyat válasszunk, mely könnyen tisztítható, strapabíró és mely természetes anyagból készült. A hálószobába pedig olyat érdemes választani, mely magas szálú, hiszen ez komfortosabb, illetve színe legyen valamilyen világos pasztellszín, mely megy a szoba stílusához is.
Forrás: www.leguanburkolat.hu

Hasonló bejegyzések