Gyönyörű zöldövezetet lehet kialakítani a családi házak udvarán, ha kisebb-nagyobb teret füvesítünk. A füvesítés azok számára is ideális megoldás, akik nem szeretnének sok időt tölteni a kerti munkákkal. Bár a fű is igényel törődést, korántsem igényel annyit, mint a némelyik cserje, fa vagy virág.
A füvesítést elvégezhetjük magunk is, de ha nem vagyunk biztos magunkban, kérhetjük szakember segítségét is. A füvesítésre a legjobb időpontok a tavasz és az ősz, de fontos, hogy a hőmérséklet éjszaka se legyen kevesebb 4-5 °C-nál.

Gyomirtás

A legelső lépés a gyomirtás. Különféle gyomirtók használata esetén akár több napot is várni kell, ugyanis csak néhány nap eltelte után fejtik ki a hatásukat. A megmaradt gyomokat gyökerestől kell eltávolítani, így nem fognak visszanőni. Szükséges a talaj elegyengetése, hogy a fű egyenesen nőjön. Ha ezzel elkészültünk, jöhet a trágyázás művelete. A földre szórt műtrágyát vagy gyeptrágyát forgassuk bele a földbe, majd egyengessük el a földet.
Érdemes egy hetet pihentetni a földet, hogy a trágya kellőképpen eloszoljon. A pihenőidő letelte után kezdhetünk neki a fűmag elvetésének. A föld felső rétegét, nagyjából 1-3 cm-nyit távolítsuk el, és öntözzük meg jó alaposan a talajt. Ezután következhet a fűmagok elvetése, ügyeljünk arra, hogy egyenletesen történjen a vetés. Ha ezzel elkészültünk, az eltávolított földet most egyengessük vissza.
Ahhoz, hogy a fű gyökere megerősödjön, az első időszakban rendszeres öntözésre van szükség, akár napi több alkalommal. Néhány hét eltelte után már elég napi egyszeri locsolás, amit lehetőleg a kora reggeli, vagy az esti órákban ejtsünk meg, ugyanis a tűző nap és a víz hatására tönkremehet a fű.
A gyep rendszeres ápolása nagyon fontos, miután kinőtt a fű. Ne feledkezzünk meg a locsolásról, és a fűnyírásról sem. Ha már nagyra nőtt a fű (8-10 cm-nél már elő lehet venni a fűnyírót), akkor ne halogassuk a fűnyírást. Ügyeljünk arra, hogy túl rövidre ne nyírjuk a füvet, ugyanis úgy képtelen lesz a fotoszintézisre, és elpusztul.

Hasonló bejegyzések