Ma már mindenki hallott azokról a kifejezésekről, hogy megújuló energia, napenergia. A napelemes rendszerek is kezdenek teret nyerni, egyre többen fektetnek be ebbe a nagyszerű lehetőségbe, mellyel hosszútávon rendkívül sokat lehet spórolni. Az egyik alapvető kérdés az, hogy mégis hogyan álljunk neki megtervezni a saját rendszerünket?
A rendszer tervezésének az alapja a villanyszámla, vagyis maga a fogyasztás. Tudni kell az éves energiafogyasztást kWh-ban mérve, ehhez az eredményhez lehet párosítani a megfelelő napelem rendszert. A fogyasztás mellett van még egy dolog, amit figyelembe kell venni, még pedig az, hogy mekkora a tetőnek a felülete, ahová a rendszert szeretnénk telepíttetni.

Napelem rendszerek tervezése és kiépítése: http://profiszolar.hu

Elképzelhető, hogy a rendelkezésre álló felület nem elég nagy méretű, ilyenkor sincsen nagy probléma, szakemberek segítségével lehetőség van alternatív megoldások kialakítására. Amennyiben tudjuk a felület méretét és a dőlésszöget, ki lehet számítani a napelem rendszer méretét. Ezt a műveletet akár mi magunk is megcsinálhatjuk. Hogy hogyan?
Meg kell figyelnünk, hogy mennyit fogyasztunk, például 3800 kWh/év, ami számszerűsítve 15 000.-os havi villanyszámlát eredményez. A Profisolar napelem rendszer teljesítménye 1250 kWh/kWp/év. Így egy egyszerű osztással megkaphatjuk azt, hogy milyen teljesítményű napelem rendszerre lesz szükségünk. 3800/1250 = 3,04, azaz 3 kWp méretű napelem rendszerre lesz szükségünk, és így 2-3 ezer forintos éves villanyszámlánk marad. Ugye milyen jól hangzik?
Ne felejtsük el, hogy a napelem rendszerek hosszú távú befektetések, akik egy-két éven belül várják azt, hogy visszajöjjön az ára, azok csalódni fognak. Viszont ezzel a rendszerrel akár teljesen meg is szüntethető a villanyszámla, mint fogalom, ráadásul környezetbarát és a megújuló energia, a soha el nem fogyó napenergia biztosítja, hogy a rendszer évtizedekig problémamentesen tudjon működni.

Hasonló bejegyzések