Friss diplomával kikerülni az egyetemről, főiskoláról néhány hónapnyi munkakereséssel, nem biztos, hogy rózsásnak tűnik a helyzet. Főleg igaz ez akkor, ha komoly munkával megszerzett képesítésünk nem annyira keresett a piacon. Ám nem szabad kétségbeesni, mondják a szakemberek!

A kezdetek

Érettségi után még nem biztos, hogy el tudjuk dönteni, milyen területen szeretnénk dolgozni majd a későbbiekben, illetve, hogy mit is kellene tanulnunk ahhoz, hogy a diploma megszerzését követően jól boldoguljunk a munka világában. Vannak olyan szakmák, amelyekből álláshirdetés kínálkozik bőven, ilyen a közgazdász és a mérnök szakma is, azonban sajnos vannak szép számmal olyanok is, amelyekre nem igazán van kereslet. Jó azonban, ha tudjuk, hogy helyzetünk ilyen esetben sem reménytelen, és ha felismerjük, miben vagyunk különlegesek, speciális ismereteket szerezünk, akkor igenis versenyképesek leszünk a piacon.

A szakik véleménye

A szakemberek szerint nagy problémát nem jelent, hogy 18 évesen még nem mindenki áll két lábbal a földön. Egyáltalán nem kell tehát kétségbe esni, ha valaki például filozófiát akar tanulni húszas éveinek elején, majd később rájön, hogy egészen más lesz az, amivel el tud helyezkedni. Néhány fontos dolog van csak, amit szem előtt kell tartani ilyenkor: mivel a munkaerő-piaci viszonyok is folyamatosan változnak, így mindig lehet korrigálni; a leglényegesebb, hogy folyamatosan képezzük magunkat, legyünk tájékozottak, nyitottak, és folyamatosan keressük, hogy mi is az, amivel igazán szívesen foglalkoznánk.

Speciális ismeretek

Az aduász pedig minden körülmények között, ha speciális ismeretekkel tűnünk ki a többiek közül. Ez lehet akár egy-két idegen nyelv magas szintű ismerete, vagy akár diákként megszerezett, értékes, több éves munkatapasztalat egy nagynevű cégnél. Ami nagyon fontos, hogy ha pályamódosításra kerítünk sort idővel, akkor sose legyünk restek visszaülni az iskolapadba, és szorgalmasan, kitartóan képezni magunkat. Nagyon jó megoldás lehet ilyenkor egy OKJ-s képzés is, vagy több OKJ-s képesítés megszerzése, amely a munkaerő-piaci esélyekeinket nagymértékben megnövelheti.

Hasonló bejegyzések