Az elmúlt néhány évben minden automatizált lett. Nem nagyon lehet mondani olyan szegmenst, amit ne uralnának a gépek. Ahhoz, hogy minden flottul működjön, nagy teljesítménnyel rendelkező szerver számítógépek, szoftverek szükségesek.
Gondoljunk csak bele, milyen kevés terület van ma, amihez nem használnak számítógépeket. Legyen szó nyilvántartórendszerekről, vagy különféle nagyvállalatokról, kórházakról, iskolákról, egész életünket behálózza a számítógép és a világháló.
Ahhoz, hogy minden igényt ki tudjanak elégíteni ezek a gépek, szerverekre van szükség, amelyek képesek egyszerre kezelni a felhasználói igényeket, segítenek más számítógépen lévő adatok felhasználását, különféle szolgáltatások elérését is lehetővé teszi. Ha nem lennének szerverek, akkor pillanatok alatt összeomlana a számítógéphálózat, hiszen nem tudnák kielégíteni az igényeket.
A szerverekre telepített operációs rendszer speciálisabb, mint a hagyományos felhasználásra készített darabok, hiszen mindkettőnek más-más funkciókat kell betöltenie. Egy hagyományos, boltban vett számítógép nem lenne alkalmas szerverfeladatok ellátására, mivel kevés a teljesítménye ahhoz, nem véletlenül gyártanak speciális gépeket erre. A telepített operációs rendszernek megbízhatónak kell lennie, és általában véve nem tartalmaz grafikus felületet, így az informatikában kevésbé járatos személyek számára jóformán használhatatlan.
Szervert vásárolni nem egyszerű feladat még az informatikához értők számára sem. Vásárlás előtt olvassuk a témához kapcsolódó híreket és cikkeket. Mindig olyan gépet válasszunk, amelynek leírásában megtalálható, hogy kiknek szánják elsősorban, és, hogy az a gép elég lesz a cég informatikai hálózatának eredményes működéséhez. Ragaszkodjunk jó minőségű márkához, ilyenek például az Intel szerverek. Olvassunk utána különféle fórumokon, hogy kinek milyen tapasztalatai vannak a termékekről. Mivel ez egy komoly beruházás, nem szabad félvállról venni a vásárlást. Ha nem értünk hozzá, inkább kérjünk segítséget, mint, hogy súlyos tízezrek vesszenek oda!

Hasonló bejegyzések