Sokszor látni buszon, vonaton, villamoson filmet néző embereket, pedig nem túlságosan jó ötlet a miniatűr kijelzőn nézni a filmeket. Lehet, hogy lemaradunk bizonyos eseményekről a kis méret miatt, a felirat pedig követhetetlen is lehet.

Hiába a tepsi méret

Ma már egyre nagyobb mobilokat gyártanak, szinte vetekszenek a tabletekkel méretben. Azt azonban meg kell jegyezni, hogy ennek ellenére sem nagy élmény a filmnézés, maximum időelütésnek jó. A tévéhez vagy számítógéphez (de még a táblagépekhez képest is) kicsi a méret, alig lehet látni, egy feliratos mozi pedig sokszor élvezhetetlen ekkora méretekben. Hiába a nagy méret, a jó minőség, sosem fogja visszaadni azt, amit egy számítógép – legyen szó rátöltött vagy online filmről, ez mindkettőre áll.

A mobilok nem adják vissza a filmezés igazi élményét, ráadásul hosszútávon ronthatják a szemeinket

Miért nem jó ötlet filmet nézni így?

A kijelzőt nem állandó bámulásra találták ki. Nem véletlenül vannak az e-book olvasókban speciális e-tinták, amellyel úgy olvashatunk, mint az igazi könyvet, direkt szemkímélés miatt alkották meg ezt a technológiát. Ám “filmnézős” szemkímélő megoldás még nem igazán létezik. A kisméretű kijelző miatt az ember szeme akaratlanul is jobban összpontosít az eseményekre. A felirat még egy külön történet, a kicsi kijelzőn a még kisebb szöveg egyrészt élvezhetetlen, másrészt pedig rontja is a szemet.
A legtöbb fejhallgató sem adja vissza azt az élményt, amit egy klasszikus gép vagy a tévé visszaad. Nyilvánvalóan az okostelefonoknak nem az az elsődleges célja, hogy filmlejátszók legyenek, inkább csak egy lehetőség.
Amennyiben nem ragaszkodunk a mobilos filmezéshez, inkább csak rövidebb klipek, videók megnézésére használjuk. Ha nem tudjuk abbahagyni, akkor mindenképpen válasszunk jó minőségű fejhallgatót, és, hogy kíméljük a szemeinket, válasszunk az útra inkább szinkronizált darabokat.

Hasonló bejegyzések