A gyapjúrostos, más néven vlies tapéták viszonylag újdonságnak számítanak, mégis egyre több helyen találkozhatunk velük. Ha ezt a fajtát választjuk, a tapétázás során nem kell sok bonyodalommal számolnunk, a saját kezűleg végzett munka eredménye még gyakorlat nélkül is szép és tartós lesz.
A gyapjúrostos tapétákat mintha kifejezetten azok számára találták volna ki, akik szakember és ugyanakkor hiba nélkül szeretnének dolgozni. Ezenkívül azonban még számos más előnyük is van, melyek közül napjainkban az egyik legfontosabb, hogy 100%-ban környezetbarát tapétákról van szó. Ennek megfelelően elmondhatjuk róla, hogy ez a jelenlegi legkorszerűbb típusa a tapétáknak, mely nem papírból, hanem cellulózból és textilrostokból készül. Használható önmagában, de hordozórétegként ideális műanyag és vinyl tapéták felrakásához is.
A tapéta gyártása során nem szőtt rostanyagot használnak. Ez adja a gyapjúrostos tapéta két felülmúlhatatlan előnyét, a maximális mérettartást és rugalmasságot. Ez a tapéta még akkor sem reped be, ha a felület az évek során a feszültség miatt mozog, felrakáskor nem szakad, nem reped, nem gyűrődik, ami a klasszikus, hagyományos tapétáknál könnyen előfordul és kész rémálommá teszi a tapétázás folyamatát. Bármikor egyszerűen lehúzható – pl. ha a mögötte futó vezetékekhez szeretnénk hozzáférni -, majd újra felragasztható. Ez óriási előny már a tapétázás során is, hiszen ha elrontunk valamit, a tapéta nem megy veszendőbe. Felrakása jóval egyszerűbb, mint a többi típusnál, mivel a ragasztót nem a tapéta csíkokra, hanem a falra kenjük fel, majd erre rögtön ráhelyezhetjük a tapétát. Ez a tulajdonsága kifejezetten előnyös a mennyezet burkolása esetében.
„A vlies tapéta az új építésű házakba a legjobb választás” – írja Mérszáros Árpád tapétaszakértő. Kitűnő lég- és páraáteresztő képességgel rendelkezik, rendkívül tartós és nem csak az első néhány évben nem penészedik, de egész élettartama során sem.
A gyapjúrostos tapéta számtalan mintázattal és színben kapható, emiatt is nagyon kedvelt nem csak teljes falfelületek burkolásához, de egy-egy falrészlet kiemeléséhez is. A vlies tapéták kínálata egyre szélesedik, a legkeresettebb fajták ma már azok, melyekhez különleges anyagokat használnak fel, mint a zsinórok, természetes szálak vagy akár gyöngyök, melyek a színek és minták mellett még több lehetőséget adnak arra, hogy otthonunknak egyedi megjelenést kölcsönözzünk.

Hasonló bejegyzések