Az automatizáció fontossága nem csak bizonyos ipari szektorokat érint leginkább. Az autóipart, gyógyszeripart, szállítmányozást, illetve az adminisztratív folyamatokat végző szektorokat is ugyanúgy érinti a robotizálás szükségessége. A folyamatos piaci fejlődés és az egyre növekvő munkaerőhiány mind magával vonzza a fejlesztések szükségességét.

Ma Magyarországon egyre több cég dönt az automatizálás mellett, éves mértéket nézve minimum 13%-os növekedés garantálható.

A fejlesztés melletti döntés hatalmas beruházás az adott vállalatnak így érdemes átgondolni néhány alapvető kérdést a célgépek nagysága és a munkafolyamatra szánt gépek típusait illetően. Érdemes szakembereket felkeresni, akik segítenek a megfelelő tervezés elvégzésében és a korszerűsítés során elvégzendő munkafolyamatok felügyelésében is.

A termelékenység és megbízhatóság növelése ugyanis csak akkor jöhet létre, ha megfelelő célberendezések kerülnek a helyükre.

Alapvető problémák az automatizálás során

A korszerűsítés során az első és legfontosabb a helyiségek felmérése. A gépek mérete, súlya ugyanis eltérő lehet. Az épületeknél a megfelelő hőmérséklet, világítás, légkeverés és biztonsági szempontok betartása elengedhetetlen feltétel a tervezés során. Egyes ajánlások szerint a kézi munkahelyeket érdemes az automatizált folyamatok mellett végezni, mivel csakis így tudnak megfelelő környezetet létrehozni ember és gép számára az együttműködéshez. Továbbá érdemes figyelembe venni a hálózat terhelhetőségét is.

Gépek esetében elsődleges folyamat az anyagi helyzet kikalkulálása. Új vagy használt gépekkel szeretnék korszerűsíteni vállalkozásukat. A munkafolyamatokra szánt gépek célkitűzése is fontos szempont. Esetlegesen új termék bevezetéséhez vagy már meglévő termék gyártási számának növeléséhez szükséges-e a célberendezés.

Érdemes olyan cégekkel felvenni a kapcsolatot, akik a berendezés telepítése és átadása után is segítséget nyújtanak a szervizben, illetve az alkatrészek pótlásában.

Hasonló bejegyzések