Nagyon sokan ódzkodnak ingatlanközvetítőhöz fordulni, amikor úgy döntenek, eladásra kínálják lakásukat, házukat. Ennek okai egyrészt az anyagiakban, másrészt a szakma iránti bizalmatlanságban keresendők. Pedig ha kellően szakértő csapathoz fordulunk, hamar eredményesek lehetünk.

Miben tud a legtöbbet segíteni egy közvetítő?

Talán a leglényegesebb, hogy időt takaríthatunk meg vele. Ha piacképes az ingatlanunk naponta több óránkba is kerülhet, míg tájékoztatjuk az esetleges érdeklődőket, akár személyesen, akár telefonon. Nem ritka jelenség ugyanis, hogy több tucatnyian is megnézik a lakást, mire megérkezik az igazán komoly vevő. Ha elfoglaltak vagyunk, vagy változó időbeosztásban dolgozunk, az ingatlanos leveheti a vállunkról a sok-sok felesleges tárgyalás nyűgjét, ezáltal időt takaríthat meg nekünk.

Albérletet keresel? Katt: http://kiadoalberlet.hu

A legfontosabb tényező azonban mégis a reális ár kialakítása. Laikusként igen nehéz korrekt piaci árat kialakítanunk, hiszen egy túlárazott ingatlant nem lehet eladni. A szakértő a reális piaci árat mondja meg nekünk, ezáltal össze tudja egyeztetni az igényünket a valóságos piaci lehetőségekkel. Az ingatlanközvetítő másik nagy előnye az, hogy profi szöveget fogalmaz meg és emellett kiemelten is tudja hirdetni az ingatlant, ami bizony számunkra súlyos tízezrekbe is kerülhet, ha magunk szeretnénk hirdetni.
Egy ingatlan eladhatóságához, nem csak a reális ár kialakítása, profi hirdetés megírása, hanem az előnyös fotók, valamint az alaprajz elkészítése is elengedhetetlenül szükségesek.
Megfelelő tapasztalat nélkül, az ártárgyalás során adott esetben nagyobb összeget is veszthetünk azon, hogyha nincs rutinunk ebben. Egy alkudozásban jártas szakember sok százezer-millió forintnyi összeget képes kialkudni számunkra.

Hány százalékos a tűréshatár?

A közvetítői díjak igen széles spektrumon mozognak, az 1 százaléktól egészen az 5,5 százalékig találunk ingatlanközvetítő cégeket, de az igazság valahol a kettő között, kb. 3 százalék tájékán van. Az e százalék felett dolgozó irodák nagyrészt franchise rendszerben működnek, ezért ezt a plusz költséget 4-5 százalékkal „honorálják” a megbízónak.

Hasonló bejegyzések