Természetes, mesterséges, szintetikus… Honnan tudjuk, miből készültek az idén nyáron vásárolt ruhák?

A szálak olyanok, mint a haj, rugalmas szalagok, amelyek vastagsága nagyon kicsi a hosszukhoz képest. Ezekből készülnek a textilszálak és szövetek. Ez azt jelenti, hogy a szálak jellemzőitől függően a szövetek különböző tulajdonságokkal rendelkeznek. A szálakat aszerint osztályozzák, hogy milyen forrásból származnak: természetes, mesterséges és szintetikus.

Természetes szálak

A természetes szálak azok, amelyeket közvetlenül a természetből nyernek. A legfontosabbak a gyapjú és a pamut. A gyapjút különböző fajtájú juhokból, a gyapotot pedig a gyapotnövény magjait borító pelyvából nyerik.

Pamut: a legszélesebb körben használt textilszál. Minősége a finomságtól, a tisztaságtól, a csillogástól, a színtől és a hosszától függ. Így minél hosszabb a szál hossza, annál finomabb, erősebb és szabályosabb fonalat kapunk. Más szóval, minél jobb minőségű a pamut, annál drágábbak a ruhadarabok. Ez a hossz 1 cm-től (lepedők vagy munkaruhák esetében) 5 cm-ig (ingek esetében) terjed.

Merinó gyapjú: Minőségi kötöttárukhoz használják.

Báránygyapjú: A juhok első nyírásából származó, nagyon finom és puha gyapjú. Közepes minőségű kötöttárukhoz használják.

Shetland: a skót juhoktól származik. Rusztikus stílusú ruhadarabokhoz használják.

Mesterséges szálak

Ezek természetes nyersanyagokból nyert szálak. A nyersanyag a cellulóz, a textilipari felhasználásra szánt fő műszál pedig a műselyem vagy a viszkóz. A műselymet belső és külső ruhadarabokhoz, bélésekhez használják. A legtöbb ruhadarab bélése műselyemből készül, ezért nem lehet otthon mosni. Könnyen gyűrődik, nem különösebben légáteresztő, és nem rendelkezik a pamut nedvszívó képességével. Előnyük, hogy a természetes szálakhoz hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek. A nejlont például széles körben használják sportcipőkben.

Szintetikus szálak

A szintetikus textilszálak könnyen hozzáférhető és általában olcsó nyersanyagokból készülnek: szénből, kátrányból, ammóniából és kőolajból. Az ezeken az anyagokon végzett kémiai műveletek során szintetikus gyantákat állítanak elő, amelyek a fonást követően rugalmasak, könnyűek és rendkívül ellenállóak a kopással, a savakkal és más külső anyagokkal szemben.

Szerző: fonalwebaruhaz.hu

Hasonló bejegyzések