Közeledik a digitális átállás második hulláma az országban. Sokan úgy vélik, hogy már most dobhatják el a távirányítójukat, hiszen érkezik az új a set-top-box, pedig ez nincs így.
A digitális átállás első hulláma már július végén lezárult, a másodikra október végéig kerül sor. Sokan úgy vélik, hogy a tévé távirányító a fiókba fog kerülni az átállás miatt, pedig ez nincs így. A set-top-boxhoz járó vezérlő kizárólag a „dobozt” fogja irányítani, a csatornaváltás és a különféle funkciók a box irányítójával érhetőek el, de a tévékészüléket továbbra is a hagyományos távkapcsolóval lehet be- és kikapcsolni. Ugyan lehet a boxszal is hangerőt szabályozni, még több kakaót a sima távkapcsolóval lehet rá adni. Vagyis két távvezérlőnk lesz, az egyik a tévéhez tartozik majd, a másik az IPTV boxhoz. Egyik sem kerülhet a fiókba, különben nem tudjuk majd szabályozni a tévét.
Kiváltható-e valamelyik távirányító? A szolgáltatók egyre inkább azon vannak, hogy megkönnyítsék a felhasználók dolgát. Az okostelefonon már van lehetőség arra, hogy letöltsünk távirányítós alkalmazásokat, és azzal szabályozzuk a boxunkat. Az applikáció segítségével a televíziós funkciók nem elérhetőek, kizárólag az IPTV platformot tudjuk vele szabályozni. Akik rendelkeznek okosmobillal, azok ingyenesen letölthetik ezeket az alkalmazásokat, és maguk is meggyőződhetnek arról, hogy mennyire hatékonyak és kényelmesek. Az appal nem lehet a tévét bekapcsolni, kikapcsolni, vagy egyéb funkciókat elérni, így egy távkapcsoló mindenképpen megmarad nekünk még akkor is, ha beválik a mobiltelefonos alkalmazás.
Akik maradnak a két távirányítós megoldásnál, nekik érdemes egy kis külön helyet kialakítani, hogy mindkét vezérlő megtalálható legyen, ha keressük. A hagyományos távkapcsoló tehát nem tűnik el a föld színéről az IPTV-k megjelenésével, ettől egyáltalán nem kell tartani.

Hasonló bejegyzések