Míg korábban a zenehallgatáshoz különböző boltokban kénytelenek voltunk lemezeket vásárolni, ma ezt már csak nagyon ritka, különleges esetekben tesszük meg. Leginkább ajándékba vásárolunk eredeti lemezeket, hiszen a mai modern világban csak néhány görgetés, és kattintás elegendő ahhoz, hogy kedvenc zenéinket a saját telefonunkon tudjuk meghallgatni.

Bár a zeneletöltés hosszú évek óta virágzik, egyáltalán nem mindegy, hogy honnan, és mit töltünk le, hiszen a különböző szolgáltatók közt árban, és minőségben is igen nagy eltérések lehetnek. Emellett színre lépett a zeneipar legújabb mumusa: a fájlcserélés, és az illegális zeneletöltés.

Gondolkodjunk, mielőtt zenét töltenénk le az internetről

Sajnos a mai modern világban már egyre kevesebben vásárolnak hagyományos lemezeket (még hangoskönyveket sem veszünk), ennek ellenére az online zenekereskedelem területein hatalmas sikereket tapasztalhattunk. Egy 2005-ös felmérés szerint az online zene letöltés már akkoriban is több mint egymilliárd dolláros bevételt hozott, ez a szám pedig évről- évre egyre csak emelkedett.

Emellett azonban mindenképpen szót kell ejtenünk az illegális zeneletöltésről, hiszen ez az a dolog, amit a mai napig a legtöbb fiatal egy jó dolognak gondol. Nekik már megvan az a forrás, ahonnan másodpercek alatt letölthető egy zeneszám, abba azonban kevesen gondolnak bele, hogy a zeneipar ennek mennyire őszintén tud örülni.

A legális zeneletöltés mellett sajnos az illegális oldalakkal is könnyedén szembetalálhatjuk magunkat. Ez leginkább az olyan országokban gyakori, ahol nincs olyan hatalmas választék a legális zeneletöltő oldalakból. Becslések szerint csupán egy év leforgása alatt 414 millió fontos (158 milliárd forintos) kárt okozott az illegális zeneletöltés a zeneiparnak.

Kedvenc előadóinkat talán valóban úgy tudnánk a legjobban támogatni ha nem sajnálnánk a pénz a zenéik megvásárlására, és elkerülnénk az illegális letöltő oldalakat, melyek nagyban károsítják őket. Emellett fontos tudni, hogy az illegális letöltések miatt még mi magunk is csúnyán megüthetjük a bokánkat.

Hasonló bejegyzések