Egy garzon- vagy egy kisméretű zöldövezeti lakásnál nem is találhatunk nagyobb kihívást egy lakberendező – avagy saját magunk – számára. Itt minden teret a maximálisnál is jobban ki kell használnunk, ügyesen be kell osztani a sarkokat, és a belső tereket. Figyelnünk kell, hogy a kiegészítőket milyen színben választjuk meg, és miképpen helyezzük el.

Mesés galéria

Sok esetben találkozunk olyan kreatív megoldásokkal, mint a galéria. Ez jellemzően magasabb beltérrel rendelkező lakások esetében alakítható ki, mellyel rengeteg, egyébként holttérnek számító részt tölthetünk ki hasznosan. A galéria koronája az ágyikó lesz, melyen mutatós párnák tömkelegét helyezhetjük el. Ha ezt a megoldást választjuk a terek hasznossá tételére, akkor fent saját, intim szféránkat már úgy teremthetjük meg, hogy a kíváncsi szemek elől teljesen rejtetté válik.
Az alatta lévő kis helyiséget megnyerjük, és kialakíthatunk itt kényelmes kis mini nappalit, filmbe illő budoárt finom szőnyegekkel, szorgos dolgozósarkot íróasztallal és polcokkal, vagy rendkívül hasznosan tároló egységként vehetjük igénybe. Szép dobozokkal, mutatós fali polcokkal, vagy kisebb szekrényekkel ezt is megalkothatjuk olyanra, hogy rápillantani is öröm legyen.

Világos színek

Döntő fontosságú, hogy milyen színekkel festjük le a falakat, illetve, hogy milyen színek lesznek az uralkodóak a lakástextileket, és a berendezési tárgyakat illetően. Általános szabály, hogy a sötét tónusok szűkítik a teret, a világosak pedig optikailag növelik azokat. Így legjobb, ha többnyire a világos, pasztell árnyalatok dominálnak, akár a falfestésre, akár a jól megválasztott, hangulatos kellékekre gondolunk. Használhatjuk a fehéreket, krémszínt, pasztell sárgát vagy kéket, halványzöldet, vagy kombinációjukat. Sőt, természetesen sötétebb színeket is választhatunk melléjük, a lényeg az, hogy alapvetően a világosabbak legyenek túlsúlyban, és egymással harmonizáljanak az árnyalatok.

Varázstükrök

Létezik egy olyan csodaszer, ami képes a legkisebb terekből is szinte kétszer akkorát varázsolni, még ha csak optikailag is. Ez pedig nem más, mint a tükör, vagy a tükröződő felületek. Ahová van lehetőségünk tenni egyet-egyet, még ha más tárgyak által dizájnosan, félig-meddig takarásban is van, célszerű felbiggyeszteni, nagyot dobhat a komfortérzeten. No de persze ne vigyük azért túlzásba, itt is, a kevesebb néha több!

Nemes egyszerűség

Ha ízlésünk megengedi, akkor igyekezzünk mindig a minél egyszerűbb formákat választani, mert a harsány minták, túl sok csipke, rakoncátlan ráncok mind-mind hajlamosak túlzsúfolni a tereket, és ez az eddigi munkánkat, az összhatást teljesen elronthatja. Valamint próbáljuk meg megtalálni azokat a tereket a lakásban, amelyek abszolút kihasználatlanok (például lépcső alatti részek, üres falak stb.), ébresszük fel kreativitásunkat, és alkossunk olyat, aminek a világ – de legalább a család és a barátok – is csodájára járnak.

Hasonló bejegyzések