Ha kutyát tervezel vásárolni, akkor előtte gondold át, hogy biztosítani tudod-e számára a megfelelő feltételeket és saját magadnak, a környezetednek nem fog-e olyan plusz terhet jelenteni, melynek vállalása hátrányokat idézhet elő. Ha a kutya teherré válik, annak mindig ő issza meg a levét végül, ezért nem szabad felelőtlenül megpecsételni egy élőlény sorsát.
Megfontolt döntésre van szükség, ha városba, társasházba, panelba kívánsz ebet tartani. Összegyűjtöttünk néhány dolgot, ami nagyon fontos. Ha még nem döntöttél, talán ezek a kritériumok segítségedre lehetnek, de ha már van kutyád, akkor is érdemes újra átgondolni, vajon jól tartod-e.

Ne maradjon egyedül

Ha a kutya lakásban él, de megfelelően van sétáltatva, hozzá tud szokni ehhez az életmódhoz. Mindezek mellett azonban nagyon fontos, hogy csak minimális ideig maradjon egyedül. Egy kis lakásban, a már ezerszer végigszagolt környezetben a kutya elunja magát, ha nincs vele a gazdi. A kutyák életének középpontjában a gazdájuk van, ha a gazdi velük van, még egy mini lakásban is szép az élet. Csak akkor tarts kutyát, ha nem hagyod magára állandóan, huzamosabb ideig.

Napi kettő séta

Fontos, hogy a nap elején és a nap vége felé is levidd sétálni a kutyádat. Az állat ugyanúgy kénytelen üríteni, ahogy az ember. Szegény megtanulja, hogy a lakásban nem szabad, viszont ha nem viszed le, akkor hol intézze el a sürgős dolgát? A reggeli és esti séta nagyon fontos, de jobb, ha be tudod ütemezni egy délelőtti és egy késődélutáni órára, mert így az állat nem kénytelen sokáig tartogatni. A séta nem csak ürítés miatt fontos. A kutyának szüksége van programra, ahogy az embernek is. Neki mása nincs, csak az, amit te szervezel neki.

Megfelelő táplálék

A kutya nem emberi szervezettel van megáldva, így számára olyan ételek szükségesek, amik az ő igényeit elégítik ki. A megfelelő kutyaeledel, esetleg jól elkészített nyesedék húsok és egyéb tápanyagok megléte fontos. Az ő szervezete is igényli a vitaminokat, ásványi anyagokat, ezért érdemes egy szakértővel konzultálni az állat étrendjéről és odafigyelni, hogy megkapjon mindent, amire szüksége van. Akkor vállalj kutyát, ha ezt anyagilag is bírni fogod.

Oktatás

A városi kutyának komolyabb nevelés szükséges, mert emberek és más kutyák között kell jól viselkednie, ha például leviszed a parkba. Szót kell fogadnia és első parancsszóra, bármilyen körülmények között azt kell tennie, amire utasítod. Ha egyedül nem megy, akkor vidd el egy kutyasuliba.

Sok szőr mindenfelé

Ha a lakásban él a kutya, bizony össze fogja szőrözni. Érdemes sokszor fésülni, ez a kutyának is kellemes élmény, de hiába teszel bármit, találkozni fogsz szőrrel. Ha ezt nem tudod tolerálni, vagy a lakásban lakók nem tudják tolerálni, ne tarts kutyát, mert konfliktusforrás lesz, a fürdetés pedig nem lehet túl sűrű, nem tesz jót az állatnak.

Játék és saját hely

A kutyának kell egy saját sarok, kosár, ahol alhat, ami csak az övé. Emellett szüksége van arra is, hogy játssz vele, napi szinten. Ezeket biztosítani kell, ha nem tudod, ne tarts állatot

Hasonló bejegyzések