A világot az eladás és a vásárlás mozgatja, minden pillanatban állást foglalunk valamelyik oldalon. Azonban miközben a vásárláshoz csak pénzre van szükségünk, addig az eladáshoz egyéb tulajdonságokra is.

A kreativitás minden embert előrevisz egy izgalmas úton, és segít abban, hogy gyönyörű termékeket varázsoljon akár a semmiből. A kreatív ember mindenben meglátja a lehetőséget, feltöltődik ötletekkel, és alig várja az alkotás örömét. Azonban mindig ott van bennük a bukás lehetősége, és az, hogy nem találja meg a befogadóközösségét.

Hiába vagyunk jók valamiben, ha nem tudjuk eladni a márkát. Nem elég színvonalasan alkotni, hanem ki kell dolgozni a megfelelő célcsoportot is, és nem szabad megfeledkezni a marketingről. Ez a szó a legtöbb művész életében mumusként van jelen, és mindennél jobban igyekeznek elkerülni. Azonban marketing nélkül nincs eladás!

A marketing éppen annyira fontos, mint a számlaképesség. Hiába van szép termékünk, hiába találtuk meg a tökéletes célcsoportot, ha nem tudunk számlát adni, és ezáltal vásárló nélkül maradunk.

Minden fejleszthető

Mielőtt lemondanánk a vállalkozás alapításról, álljunk meg egy pillanatra és gondolkodjunk. A NAV új adatszolgáltatási változásai miatt már nem érdemes papír alapú kézi számlát készítenünk, sokkal kényelmesebben elektronikusan, akár telefonról kiállítani bizonylatainkat. A szükséges adatokat így automatikusan láthatja az adóhatóság, és ha egyszer belejövünk a rendszer használatába, sokkal egyszerűbbé és gyorsabbá válnak az adminisztratív teendők.

A marketingről ugyanez mondható el, hiszen megtanulhatjuk. Ha mi is úgy vagyunk vele, hogy összeugrik a gyomrunk a gondolattól, akkor érdemes egy kis kurzust elvégezni, és megtanulni a miérteket meg a hogyanokat. Lehet, hogy sokkal egyszerűbb lesz, mint hittük, és egy kis befektetéssel rengeteg embert el tudunk érni.

Ha pedig úgy érezzük, hogy a kreativitásunkon akarunk csiszolni kicsit, akkor szintén folytathatjuk a tanulást és a gyakorlást. Ne álljunk meg egy bizonyos szintnél, hanem fejlődjünk. Nem véletlenül mondják, hogy a jó pap holtig tanul, ez ránk is ugyanolyan igaz.

Hasonló bejegyzések