Mindenki találkozott már „lyukas”, azaz kifeküdt matraccal, amin rendkívül kellemetlen aludni – már ha egyáltalán tud rajta aludni az ember. Ha nem megfelelően használják az ágybetéteket az emberek, akkor bizony idővel kialakulhatnak ilyesfajta süppedések, amelyek jelentősen csökkentik az ágybetét élettartamát.
Ráadásul az egészségünknek is károsak a használt, süllyedésekkel teli matracok. Íme, néhány ötlet, hogy a jövőben ne, vagy később alakuljanak ki az elváltozások.

Hogyan ne legyenek gödrök a matracon?

A forgatás a legjobb taktika, hogy ne alakuljanak kifekvések a matracon. Időről időre fordítsunk egyet rajta, ne várjuk meg, amik süppedések jelennek meg, mert az már régen rossz. Milyen időközönként érdemes megtenni a fordítást? Ha havonta egyszer megcsináljuk, akkor már nagyon sokat tettük a matracunk és a saját egészségünk érdekében.
Ne engedjük a gyerekeknek, hogy ugráljanak a matracon. Hiába kicsi a testsúlyuk, több gyerek rendszeres ugrálása bizony hosszútávon képes kárt tenni az ágybetétben. Ha hosszú ideig szeretnénk megőrizni a matracunk minőségét, mindenképpen beszéljünk a gyerekek fejével. Mivel nem tarthatjuk mindig szem előtt a gyerkőcöket és szólhatunk rájuk, mindenképpen beszéljünk a fejükkel és értessük meg, hogy rosszat tesznek a matraccal, ha rajta ugrálnak.
Sok gondot okozhat az ágyrács. Néha foghíjas, vagy egyszerűen csak nem megfelelően van betéve az ágykeretbe, ezáltal nem funkcionál teljes körűen. Rendszeresen ellenőrizzük őket, ha szükséges, igazítsunk rajta. Ha hiányzik egy-egy elem, akkor mielőbb pótoljuk, különben nem támaszt alá megfelelően.
Kerülni kell az ágy szélén való rendszeres ücsörgést , ugyanis ettől is be tud süppedni a matrac, s ezáltal a kelleténél hamarabb tönkremehet.

Mikor érdemes cserélni?

A matracok sem élnek és szolgálnak bennünket örökké. Sajnos egy idő után meg kell válnunk tőlük, akármennyire is szeretnénk megmenteni őket. Ha túlságosan sok göcsörtösség jelenik meg, besüppedést észlelünk, bármilyen fordítást is teszünk, akkor el kell gondolkodni a váltáson. Akkor is, ha érezzük, kényelmetlenül alszunk, netalántán reggel fájó háttal, végtagokkal ébredünk.
Ha kényelmetlenséget érzünk, nem szabad halogatni a cserét. Egyrészt az alvásunk minőségére és mennyiségére hatással van, másrészt pedig könnyebben kialakulhatnak vagy súlyosbodhatnak a mozgásszervi panaszok.

Hasonló bejegyzések