Egy vagy két matrac kerüljön a nagyméretű, kétszemélyes ágykeretbe vagy kétszemélyes alváshoz? Ez egy roppant fontos kérdés, mert hatalmas különbség van a két megoldás között.
Néhány ágytípus mindenképpen igényli a kétmatracos megoldást, de a matractípusok között is van, melynél jobban járunk, ha két darabból rakjuk össze kétszemélyes fekvőfelületünket, míg mások esetében megfelelő az egy nagyméretű matrac is.
A magyar matracvásárlási szokások felmérése során kiderült, hogy a magyar párok a kétszemélyes matractípust részesítik előnyben, nem pedig a két különálló matracból összerakott megoldást. Számtalan érv szól ezen megoldás ellen, de még mindig ez dívik.

Az egybe matrac előnyei és hátrányai:

Az egydarabban lévő matrac kiválasztása egyetlen folyamat, és könnyebb megoldásnak tűnik, praktikusabbnak is, mint két külön matracot vásárolni. Sajnos azonban ez tévedés, nem praktikusabb, sőt! Sokkal több hátránya van, mint előnye. Nehezebb kezelhetőség, a két fél mozgása zavarhatja egymást alvás közben, és magasfokú egyenetlen kopás figyelhető meg.

Mikor lehet megfelelő a kétszemélyes matrac?

A kétszemélyes matrac abban az esetben elfogadható választás, ha a két fél, mely használni fogja, megközelítőleg egyforma testfelépítésű, súlyú és alvási szokásaik is nagyjából megegyeznek.

Miért inkább két külön matracot vegyünk?

A két egyszemélyes matrac megoldás a legtöbb esetben szükséges, ha mindkét fél kényelmes, egészséges alvásának biztosítása a cél. Miért? Mert eltérő testfelépítésünk, alvási szokásaink, a pozitúra, melyben alszunk, egymástól akár teljesen eltérő matracot is igényelhet. Amennyiben az egyik fél igényeire szabódik a matrac, a másik félnek hamar kényelmetlen lehet, sőt, tekintve, hogy számára nem megfelelő gerincalátámasztást kap, hátfájdalmakkal nézhet szembe.
Ma már nem lehet kifogás az sem, hogy két különböző matrac nem egyforma méretű. Olyan széles a matrackínálat, hogy megtalálható két külön igény számára is az egymáshoz passzítható, a meglévő ágykeretbe tökéletesen elférő matrac.
Van egy olyan eset, mikor bizonyos feltételek teljesülése (hasonló testfelépítés és alvási szokások) mellett hatékonyabb megoldás a kétszemélyes egybe matrac. Ez a helyzet akkor lép fel, mikor ágykeret nélkül, esetleg galériára történik a matracvásárlás. Ilyenkor a tartószerkezet hiányában a két külön matrac szétcsúszhat.

Hasonló bejegyzések