Egy medence nem csak önmagában jelent egyszeri költséget, nem csupán az elkészítéséért fizetünk. A medence, amennyiben használni is szeretnénk, folyamatosan pénzbe kerül, csupán az nincs kőbe vésve, hogy mennyibe. Ha jól „bánunk vele”, alacsony költséggel maximálisan kiélvezhetjük, ám ha nem tartjuk karban, vagy nem figyelünk oda apróságokra, súlyos költségeket generálhatunk magunknak.
A kerti medence fenntartási költségei sok tényezőből adódnak össze, de számos lehetőség van a végösszeg optimalizálására, azaz van mód arra, hogy csökkentsük a kiadásainkat.

Miből áll össze a medence fenntartási költsége?

  • Vízszámla: A medencét azért telepítjük, hogy fürödhessünk, hűsölhessünk, mérettől függően úszhassunk benne. A medence mérete megszabja a vízmennyiséget is, amelyre szükség van, hogy élvezhető legyen otthoni strandunk. Az, hogy mennyire engedjük tele, rajtunk áll, azonban megfelelő takarás, tisztítás és vízforgató használat mellett egy teli töltéssel nagyon sokáig el lehet lenni. A víz tisztítása alapjaiban határozza meg, hogy mikor van szükség a víz lecserélésére, azonban a párolgás is jelentős befolyásoló tényezője a medence „vízfogyasztásának.”
  • Vízforgató: A vízforgató egyrészt áramot fogyaszt, másrészt a benne lévő szűrőbetét elhasználódik, bizonyos időközönként cseréjére van szükség. A papírbetétes vízforgatók a nagyobb medencéknél nem ideálisak, mert kisebb teljesítményűek, ráadásul nagyon gyakran kell papírszűrőjüket cserélni. A másik megoldás, melyet a tíz köbméternél nagyobb medencék esetében ajánlani szoktak, a homokszűrős vízforgató berendezés. A homokszűrős víztisztító önmaga drágább és a benne lévő kavarchomok cseréje is nagyobb összeg, mint egy új papírszűrő, azonban a homokot sokkal ritkábban kell cserélni.
  • Áramfogyasztás: a medencék főleg vízforgatásuk okán fogyasztanak áramot, azonban a különböző extrák szintén becsatlakoznak a költségtermelők sorába.
  • Tisztítószerek: A medence tisztítását nem elég csak a vízszűrőre bízni. A nagyobb szennyeződésektől teljesen megtisztítják a vizet, azonban a baktériumok megjelenése, az algásodás még a legjobb víztisztító mellett is előfordulhat. Ez utóbbiak kiküszöbölésére medencetisztító szereket kell használni, melyek közül érdemes a minőségi típusokat választani. Inkább a tisztítószer legyen drága, minthogy az algamentesítésért kelljen fizetni!

Hasonló bejegyzések