Megoszlanak a vélemények a régen és napjainkban vállalt női szerepek nehézségeiről. Vannak, akik szerint jóval egyszerűbb volt korábban nőnek lenni, hiszen egyszerűbb szabályok működtek a feladatkörökre vonatkozóan. A lány jó feleséggé érése után anyukaként teljesedett ki az életében, és leginkább e pozícióik minősége szerint kerültek megítélés alá az elmúlt korok társadalmában.
De vajon milyen változásokat hozott az emancipáció a nők életébe a munkához való jogon kívül?

Változó idők, változó kihívások

Amíg a nők az otthon bástyáival körbevéve mostak, főztek, takarítottak, a férfiak pedig a „bányában” dolgoztak, világosan különváltak a nemek szerinti teendők listái. Az emancipáció következménye lett az is, hogy azóta a nők is kivehetik a részüket a karrierben is. Már nem a házi tűzhely őrzői voltak csupán, hanem jogaik érvényesítésével hangot adtak akaratuknak férjük előtt, így sokkal inkább vívták ki a házi sárkány gúnynevet. Ez a változás azonban egy nagyon fontos dilemmát hozott magával, mely a mai napig is érvényben lévő kérdés maradt: hogyan lehet a nő kétféle, a munkában és a családban betöltött szerepét összeilleszteni?

Amazonok a konyhában és a gyermekágy mellett?

Van egy mondás, miszerint a nő bármit képes megtenni azért, hogy legyen, vagy pedig ne legyen gyermeke. A lehetőségek szabadsága a szebbik nem számára is kinyitotta a kapukat a karrier hatalmas mezője felé, és sokan élnek is ezzel. Hiszen nem mindenkinek az az álma, hogy alapszintű tanulmányai befejezése után belekezdjen abba a vállalkozásba, mely fiatalsága legnagyobb részét háztartás vezetésével, gyermekek vigyázásával töltse ki. A függetlenség megszerzése a házasságon túl is édes álmokkal kecsegtet. De mi van akkor, ha valaki mégis úgy érzi a pályája csúcsán, hogy szeretne anyai örömök elé nézni? Meddig lehet a gyerekvállalást húzni?

A belső hang válasza

Az idő szorítása és a családból érkező célozgatások elvárásai alapvetően nem támogatják a szabad döntést. Ilyenkor többféle szempont kel versenyre egymással. A régóta dédelgetett állás, vagy a hosszú évek alatt felépített hivatás gyümölcse már karnyújtásnyi közelségbe került. A figyelmünket, képességeinket, szabadidőnket, de sokszor a párkapcsolatunkat is ennek elérésének áldozzuk, aztán váratlanul bekapcsol egy idáig ismeretlen hang, mely egyre erősebben azt sugallja, hogy nincs több elvesztegetni való időnk. Egyszerre a környékünkön lévő, eddig inkább idegesítő gyerekzsivaj vágyott hangokká formálódnak bennünk, melyeket immár alig várunk a közelünkben is hallani.
Középkorú nőként is még jó eséllyel teljesülhet az, hogy anyává váljunk, ha korábban alapvetően egészségesen éltünk, hiszen annál nagyobb az esély arra, hogy a születendő baba egészséges lesz. Bár tarthatunk a baba és köztünk lévő nagyobb korkülönbségtől, a gyermek úgyis érezni fogja, hogy mennyire vártuk az érkezését. Az igaz szeretet sokkal fontosabb, mintha fiatalon, megfelelésből teszünk eleget anyai kötelezettségünknek.

Hasonló bejegyzések