A kertkapuk és a garázskapuk is apró távirányítóval működnek. A megvásárolt kapurendszerhez adnak távirányítót, de gyakran csak egy darabot, ami a legtöbbször nem elég, így szükséges legalább egy pótdarab vásárlása.
A mai modern távirányítók lehetnek két vagy több gombosak is, és rendkívül egyszerű a használatuk. Amennyiben van működő távirányítónk, akkor könnyedén lehet klónozni őket. Sok olyan távirányító létezik már, amely rátanítható az automatikára anélkül, hogy lenne miről leklónozni.
Vásárlás előtt mindenképpen győződjünk meg arról, hogy a kiválasztott távirányító kompatibilis-e a saját rendszerünkhöz. Az is nagyon fontos szempont, hogy megfelelő ár-érték aránnyal rendelkezzen a termék. Keressünk rá az interneten arra, hogy mások hogyan vélekednek a termékről. Ha túl sok negatív tapasztalatot olvasunk, akkor inkább keressünk másikat. Gyanakodjunk, ha a termék túlságosan olcsó, mert akkor valószínűleg gyenge minőségű. A legdrágább termék nem feltétlenül a legjobb, érdemes alaposan szétnézni a kínálatban, mielőtt hirtelen döntést hoznánk. Érdemes az ismertebb márkák között nézelődni, ilyen például a Hörmann vagy a Cardin.
Az sem utolsó szempont, hogy milyen hatótávolságról képes nyitni és zárni, valamint, hogy meddig bírja az elem. Nagyon kellemetlen tud lenni, ha pont rosszkor merül le, és nem tudunk bejutni a garázsba vagy az udvarba.
Lehetőleg kerüljük az apróhirdetésben vagy aukciós oldalakon hirdető árusokat. Elképzelhető, hogy valamivel olcsóbban árulja a terméket, de nincs garancia arra, hogy a termék tényleg az, ami a képen szerepel, vagy esetleg egy gyengébb változata. Nem biztos, hogy kapunk garanciát a távirányítóra, és az is megtörténhet, hogy egyáltalán nem azt kapjuk, amire számítottunk.
Érdemes inkább erre specializálódott, elérhetőséggel, szervizzel rendelkező, megbízható kapunyitó webáruház termékei közül választani, így nem fog minket semmiféle csalódás érni.

Hasonló bejegyzések