Megéri-e négyévszakos gumiabroncsot használni?

Köztudott, hogy a négyévszakos gumik magukba foglalják mind a téli, mind a nyári gumiabroncsok tulajdonságait. Ezek nemrég még kompromisszumot jelentettek a magyar utakon, és bár Magyarországon nem kötelező a téli gumik használata, a saját és az úton levő mások érdekében ajánlott a tartós 7 fok alatti hőmérsékleten téli gumira váltani.

Akadnak olyan gépjárművezetők, akik csak két nyári vagy 2 téli gumit szerelnek fel, melyeket a kiegészítésként a négyévszakos gumikkal együtt használnak. Ily módon költségmegtakarítást érnek el, hiszen a gumiabroncsok évszakos cseréje fele annyiba kerül és mikor újakra kell cserélni, akkor négy helyett csak kettőt kell vásárolni.

A kérdés azonban az, hogy mennyire nyereséges így közlekedni?

Négyévszakos gumik – kompromisszum vagy kényelem?

Ebben az időszakban nem mindenki engedheti meg magának, hogy új gumikkal szerelje fel az autóját. Sokan másodkézből, avagy a second hand boltból választanak abroncsokat. Ám nem lehet eléggé hangsúlyozni az olcsó téli gumikkal járó kockázatokat.

Egy középmegoldás lenne az all season, azaz négyévszakos gumik választása, ami első látásra egy kompromisszumot jelent: nem fognak olyan jól teljesíteni a hóban, mint a téli gumiabroncsok, és nem gördülnek majd olyan jól az aszfalton, mint a nyári gumik.

Mindent összevetve, a négyévszakos gumik sokkal lágyabbak, mint a nyári gumik, de keményebbek, mint a téli gumik. Profiljuk hangsúlyosabb, mint a nyári gumiké, de ez annak a ténynek köszönhető, hogy sok ideig ki kell tartson és nem azért, hogy megfeleljen a hóban való közlekedésnek.

Ha négyévszakos gumiabroncs beszerzésén gondolkozik, akkor most ilyen árakra számíthat.

Mégis milyen helyzetekben jelent kompromisszumot a négyévszakos gumi?

Két esetben lehetséges ez:

1. Ön sokat vezet városon kívül

A városon kívüli vezetés egyszersmind havas utakat is jelent, egyenetlen terepeket és zord időjárási viszonyokat, amelyekkel egy négyévszakos autógumi sokkal nehezebben veszi fel a harcot, mint a kifejezetten nehéz útvonalakhoz tervezett gumiabroncs-készlet.

Ha járművezetőként Ön hosszabb utakat tesz meg városon kívül, mint a városban, akkor komoly kompromisszumot jelenthet akár csak két négyévszakos gumiabroncs is. Ebben az esetben az előzőleg megtakarított költségek újabb váratlan költségekhez vezethetnek meghibásodás esetén.

2. Ön sokat vezet a városban

Egy olyan járművezető, aki többet vezet a városban, mint azon kívül (rövid utakon) télen, nem lesz dolga befagyott, havas utakkal, mint amilyenek városon kívül lehetnek. Ha Ön ezek közé tartozik, akkor nem jelent kompromisszumot négyévszakos gumit használni, amit az év többi részében is használhat.

Tehát pénzt takaríthat meg és amennyiben nem teszi ki magát veszélyeknek és óvatosan vezet, nem kell kockázatokkal számolnia. A négyévszakos autógumikat egész évben lehet használni, tekintettel arra, hogy kopásállóbbak, mint a nyárigumik.

Hasonló bejegyzések