Az ember élete során sokszor találkozik a csábítással, van, aminek könnyebb, van, aminek nehezebb ellenállni. A számítógépek és mobiltelefonok elszaporodásával egyre többen élnek a különféle játékok bűvkörében. Természetesen nem árt, ha józanésszel meg tudjuk állapítani, hogy meddig egészséges a játékszeretet, és mettől kezdődik a betegség.

Kik a játékfüggők?

Semmi gond nincs azzal, aki felnőtt fejjel is szeret játszani, hiszen fontos, hogy megőrizzük gyermeki létünket is bizonyos szinten. Azzal sincsen gond, hogy valaki előkapja a mobilját és tetriszezik, amíg a buszon utazik. A kóros játékfüggőség azt jelenti, hogy a játszás az életminőség rovására megy, elhanyagolják a környezetüket és saját magukat is. Sokan egész nap a gép előtt ülnek, tudomást sem véve semmi másról vagy senkiről, bezárkóznak, az ételt is inkább rendelik, vagy az teszi boldoggá őket, ha nem is kell vele foglalkozni, és valaki eléjük rakja. Az iskolai teendőik és munkájuk háttérbe szorul, sokan még a tisztálkodást is képesek napokig hanyagolni. Azok sincsenek feltétlenül védve, akiknek van munkájuk, hiszen egy irodai munkás tudja használni a gépét vagy a mobiltelefonját játszásra, itt is fontos a mértékletesség: ha a munka a rovására megy, netalántán figyelmeztetést is kap a munkavállaló, érdemes lehet leállni, és ellenállni a kísértésnek.

A játékfüggőség hatása az életünkre

Sokan napi 14-16 órát is játszanak, miközben elhanyagolják tanulmányaikat, vagy nem dolgoznak, munkában, munkaidőn túl nyomogatják a gombokat vagy tapogatják a telefonjukat. Az ilyen mértékű függőség teljesen hazavágja a játékos szociális életét, hiszen azt csak a gép vagy a mobil előtt ülve éli meg. Az ilyen hosszantartó gép előtt ülés garantáltan megerőlteti a szemet, hosszútávon állandó szemfáradtság, fejfájás, szemromlás tapasztalható. A családnak és barátoknak is megterhelő lehet egy szenvedélyes játékossal élni, akit nem lehet a monitor elől kirobbantani.
Szerencsés esetben az ember ingyenes játékokkal szórakoztatja magát, kevésbé szerencsés esetben a fizetését vagy az egész családját teszi tönkre. Sok havidíjas játék van, máshol pedig súlyos ezrekért lehet pályákat, kiegészítőket, extrákat vásárolni, ezek a tételek már jelentősen megterhelhetik a családi kasszát. Említést tehetünk még az online játszható szerencsejátékról is, bár az inkább hazardírozás, nem szórakoztató játszás. Aki szerencsejáték problémával küzd, annak nagyon nehéz kilábalni a problémából, és mindenképpen komoly segítségre van szüksége.
Amennyiben úgy érezzük, hogy a játékfüggőség negatívan befolyásolja az életünket, tényleg érdemes szakemberhez fordulni, aki segíthet bennünket visszaterelni a helyes irányba. Ha még csak kezdődő függésről van szó, akkor érdemes lehet az okostelefonról egy ideig eltávolítani a játékokat, a számítógépet pedig újratelepíteni, és fegyelmezni magunkat. Egy ideig kellemetlen lehet, de utána úgy érezhetjük, hogy visszakaptuk az életünket.

Hasonló bejegyzések