A gazdasági válság az ingatlanpiac minden egyes szegmensét alaposan átalakította, egyeseket maximálisan befagyasztott, másokat pedig olyan átalakulásra kényszerített, ami a történelem során páratlannak nevezhető.
A recesszió hatása természetesen az irodapiacot sem kímélte, ennek megfelelően nem csak az árak és a lehetőségek, a követelmények is átalakultak az utóbbi években, így a költségcsökkentés céljából a válságot követő hónapokban minden vállalat kisebb irodába szeretett volna költözni. Úgy tűnik azonban, hogy ez a trend ismét változóban van!

Újra szükség van a nagy irodákra

Az MTI egy frissingatlan-tanácsadói elemzésre hivatkozva ugyanis nyilvánosságra hozta az ingatlanpiac irodákra szakosodott szegmensének mindmáig aktuális szempontjait és sajátosságait, amelyekből kiderült, hogy Magyarországon, de főként a budapesti régióban egyre többen keresik újra a nagyobb, ezer négyzetméternél is nagyobb irodákat. Ezzel csak egyetlen probléma van, hogy az ingatlanpiac olyan mértékben megtorpant a múltban, hogy ha épültek is új, irodákra alkalmas ingatlanokkal felszerelt lakások, azok messze nem rendelkeznek ezer négyzetméteres alapterülettel, így egyre kevésbé lehet kiszolgálni a fellépő és növekvő igényeket.
Az MTI adatai szerint 2013 és 2014 között, tehát alig egyetlen év alatt minden előjel nélkül megduplázódott az igény a kétezer négyzetméternél is nagyobb, egybefüggő területet felölelő irodák iránt, legalábbis a tranzakciók adatai alapján. Míg ugyanis 2013 első félévében alig 13, addig 2014 ugyanezen időszakában már majdnem 30 ilyen tranzakció történt, és a feltételezések szerint, amennyiben lett volna még megfelelő ingatlan, akkor 2015 első hat hónapjában ez az adat is megduplázódott volna. A tendencia általánosságát igazolja az is, hogy az irodacélú ingatlanok kapcsán nőtt a hasznos alapterület, ezáltal míg korábban a 44 ezer négyzetméteres irodák voltak az átlagosak és általánosak, addig 2014-re ez váratlanul megháromszorozódott, és az esztendő során 150 ezer négyzetméter fölé emelkedett az átlag.

Kevés az irodaház a fővárosban

Noha az MTI közleménye felhívta a figyelmet arra, hogy a kiugró adatok elsődlegesen annak is köszönhetők, hogy feltűnően sok meglévő szerződés újratárgyalására sor került 2014 elején, azonban ezt leszámítva is érződik, miszerint egyre nagyobb igény mutatkozik – főként Budapesten – a nagyobb alapterületű irodákra. Ezzel kapcsolatban a legnagyobb probléma az, hogy a fővárosban jelenleg alig 17 olyan irodaház van, amely képes olyan egybefüggő irodaterületet biztosítani bérleményként, amely 2000 négyzetméter feletti területtel rendelkezik. Ez azért különösen nagy baj, mivel a hírek szerint csak Budapesten közel 600 ezer négyzetméternyi irodaterület van üresen, mert a piac a recesszió hatására az 500-800 négyzetméteres irodákra rendezkedett be, amelyekre az előrejelzések szerint egyre kisebb igény lesz az elkövetkezendő években.

Hasonló bejegyzések