Habár a modern korra jellemző, laminált lapokból készített bútorok esetében a felújítás kis túlzással lehetetlenség, amennyiben azonban van otthon régi, tömörfából készült bútordarabunk, de megkopott, megsérült vagy megrágcsálta a kutya, akkor nem kell rögtön kipenderíteni a lakásból, egy kis odafigyeléssel ugyanis ezek könnyedén felújíthatók – méghozzá filléres praktikákkal.

Az apró sérülések ellen

A legközönségesebb barkácsboltban vagy háztartási boltban is lehetőségünk van különféle fatapaszok vagy úgynevezett folyékony fák vásárlására, amelyek a gitthez hasonló módon működnek, csak sokkal szintetikusabban viselkednek a faanyagokkal. Az ilyen kiegészítők segítségével nagyon egyszerűen el tudjuk tüntetni a bútoron jelentkezett kisebb karcolásokat és horpadásokat. Ehhez csak kenjünk egy keveset a kérdéses anyagból a sérülések helyére, majd alaposan sűrítsük bele azt a mélyedésekbe, és hagyjuk megkötni az egészet a csomagoláson jelzett időtartamig.

Amennyiben az anyag megkötött, vegyünk valamilyen finom csiszolópapírt, és addig csiszoljuk a felületet, amíg a fa és a töltőanyag teljesen össze nem érnek egymással, és ismételten simává nem teszik a problémás részt. Fontos, hogy amennyiben nagyobb sérülésről van szó, abban az esetben a folyékony fával apránként, rétegenként kell dolgozni, máskülönben az anyag kirepedezhet, kipotyoghat a résből. A felújítás során egyébiránt a finom csiszolópapírral érdemes átcsiszolni az adott bútor teljes felületét annak érdekében, hogy a szennyeződések és az egyéb lerakódások vagy szálkák eltűnjenek, hovatovább előkészíthessük a fát a felújítás következő lépésére.

A festés

Természetesen, a következő lépés a festés lesz, amely a letisztított felületnek köszönhetően már semmilyen akadályba sem ütközik majd, de ne feledjünk el azért először egy alapozó réteget felvinni, amire nem csak a későbbi fényezés szépsége és tartóssága miatt lesz szükség, hanem azért is, hogy a kijavított sérüléseket egyformán befedje a festék.
Ha natúr fafelületről van szó, ami nem szorult javításra, különféle házi trükkökkel tudunk új életet lehelni beléjük egy esetleges lakkozás előtt. Példának okáért almaecettel vagy méhviasszal fényesíthetjük a fa felületet, és míg a világosabb fákat tikfaolajjal, a sötétebbeket lenmagolajjal érdemes letörölni, ez ugyanis nem csak ápol, hanem beszívódás után újra kiemeli a fa erezetét, amitől olyan lesz a bútor, mint újkorában.

Hasonló bejegyzések