Egy friss kutatás látott napvilágot nemrégiben a magyarok nyaralási szokásaival kapcsolatban, amiből kiderült, hogy a lakosság fele egy hosszabb nyaralást tervezett be az idén, de nagyon népszerűek a munka utáni kisebb kiruccanások is. A megkérdezettek háromnegyedének egész nyáron több napra van szüksége a kikapcsolódáshoz, és közel a felük úgy véli, hogy ez csak egy hosszabb, összefüggő szabadsággal érhető el.
A szezon eleji adatok szerint a megkérdezetteknek csak alig 10 százaléka beszélt arról, hogy az idén kihagyja a szabadságot.

Öt napnál tovább nyaral idén a magyar

A hazai lakosság több mint fele úgy számol, hogy legalább 5 napon keresztül szeretne nyaralni az idén, és míg 35 százalékuk egyetlen nagyobb kirándulás által szeretné ezt elérni, addig a megkérdezettek mintegy 20 százaléka inkább két-három részletben oldja meg a teljes kikapcsolódást. A kutatásból kiderült, hogy a magyarok is igénylik a hosszabb kikapcsolódást, ebből kifolyólag háromnegyedük úgy gondolja, hogy egy pár napos kiruccanás legalább szükségeltetik ahhoz, hogy kipihenjük a mindennapok fáradalmait, de rengetegen úgy vélik, hogy ezt csak egy nagyon hosszú szabadsággal lehet elérni. Az országból idén is csak egy nagyon kis réteg nem utazik el sehová, ezáltal alig 11 százalékra tehető azok számra, akik egyáltalán nem mennek nyáron szabadságra.
A rövidebb nyaralások során a magyarok számára inkább a belföldi úti célok vonzóak, amelyek közül a legkedveltebb nyilvánvalóan a Balaton, illetve annak környezete, amit a megkérdezettek közel 70 százaléka szeretne felkeresni az idén. A második helyen az észak-magyarországi régi áll, ahová a magyarok közel 40 százaléka szeretne ellátogatni. A hosszabb szabadságot tervezők közel fele külföldet választotta magának az idén is. A legnépszerűbb mindközül Horvátország, aztán Görögország, Ausztria és Olaszország.

Sokan hetente kimozdulnak a nyáron

Meglepően jó az arány azok között a magyarok között, akik a nyári estéken szívesen mozdulnak ki otthonról barátaik vagy családtagjaik társaságában. A megkérdezettek jelentős többsége 2-3 alkalommal is kimozdul a jó idő miatt, de kijelenthető, hogy heti egyszer a lakosság jelentős része biztosan elmegy otthonról. A magyarok többsége szeret is költekezni ilyen esetekben, így a nyári programokra átlagosan mintegy 5 ezer forintot költenek el, így a válaszadók fele egy ilyen kiruccanás során átlagosan legalább kétezer, legfeljebb hatezer forintot költ el, de minden tízedik válaszadó tízezer forintnál többet is költ egy-egy ilyen görbe nyári este alatt.
A megkérdezettek mintegy fele csak kimegy és a városban vagy lakóhelye közelében sétál, esetleg valamilyen vendéglátóhelyre megy, de sokan járnak moziba, a válaszadók ötöde pedig sportolni szeret a szabad levegőn. A kutatásban résztvevők mintegy fele még mindig egyenlő arányban használ készpénzt és bankkártyát is a nyaralás során, és még mindig jellemző, hogy inkább belföldön élnek a bankkártyás fizetés lehetőségével, külföldön még szinte mindenki ragaszkodik a készpénzhez.

Hasonló bejegyzések