Ma már számtalan különféle klíma kapható kereskedelmi forgalomban, és sokak számára alapvető elvárás, hogy a berendezés ne csak hűtsön a legnagyobb nyári melegben, hanem fűtsön is a téli hidegben. Amennyiben ez egy fontos szempont, kiváló választás lehet a hőszivattyús klíma, amiről sokan nem tudják, hogy miként működik, hogyan tudja felmelegíteni lakásunkat a hidegebb napokon is.

A hőszivattyús klíma működése

Amennyiben egy klímát hűtési üzemmódba kapcsolunk, tehát szeretnénk hűteni vele lakásunkat, vagy a kiválasztott helyiséget, akkor egy célirányosan elhelyezett beltéri egység egy zárt körfolyamat részeként a hűtőközeg elpárologtatásával elszívja a helyiség levegőjének teljes hőenergiáját, és ezzel a folyamattal képes lehűteni a levegőt. A klímában elhelyezett kompresszor ezt a benti levegőből kivont hőt tulajdonképpen kiszivattyúzza a kinti légtérbe egy ventilátor segítségével. Tulajdonképpen ezzel a folyamattal tökéletesen leírható egy átlagos klíma működése.
Ha fűteni akarunk egy klímával, akkor ezt a folyamatot tulajdonképpen meg kell fordítanunk, és a hőszivattyús klíma éppen erre alkalmas. Nem kell hozzá más, csak egy váltószelep, ami egyetlen gombnyomással képes fordítottan működni, vagyis a kinti levegőből elvonni a hőt olyan formában, hogy alacsonyabb hőmérsékleten párologtatja el a hűtőközeget a levegő hőmérsékleténél, tehát a folyamat során hőenergia, tiszta hő keletkezik, amit már csak be kell szivattyúzni és áramoltatni a helyiségbe. Ezt a folyamatos a hőszivattyús klíma esetében egy kompresszor végzi el, tehát a szerkezet például egy hősugárzó által felvett energiamennyiséghez képest csak minimális elektromos áramot igényel – hiszen nem a hő előállítására kell neki, csak az áramoltatásra –, ebből kizárólag egy ilyen szerkezet a felhasznált energiához mérten 4-szer 6-szor nagyobb fűtési energiát tud leadni. Ez egy rendkívül környezetbarát és energiatakarékos megoldás is egyben!

A hőszivattyús klímaberendezésekről

Ma már a technológia fejlődésének köszönhetően rengeteg különféle hőszivattyús megoldás áll az emberek rendelkezésére, ezáltal a fentebb ismertetett levegős mellett vizes, földszondás és a többi. A legjobb hatásfokú hőszivattyús klíma azonban minden kétséget kizáróan az úgynevezett inverteres klíma, ami nem csak hűtésre, hanem fűtésre is kiválóan alkalmazható, és a többi ilyen képességű berendezéshez mérten messze a legjobb képességekkel rendelkezik.
Hogy miért? Mert az inverteres klímának nincs szüksége például közvetítő közegre egyik folyamathoz sem, a hő ugyanis a legkevesebb lépcsőn és hőcserélőn, mondhatni a legközvetlenebb módon jut el a szabadból a lakásba és fordítva. Alaposan leegyszerűsítve tehát kijelenthető, hogy amennyiben egy ilyen klímaberendezést fűtésre is optimalizálnak, az nem más, mint egy levegő-levegő elven működő hőszivattyú, ami alapvető működésükben nem tér el a hagyományos légkondicionálóktól, de fogyasztásukban, teljesítményükben, hatásukban és tartósságukban igen.

Hasonló bejegyzések