Ha már túl vagyunk egy lakásfelújításon vagy beköltöztünk a csodaszép, új házunkba, érdemes néhány tanácsot megfogadnunk, amely a beépített, műanyag nyílászárókkal való együttélést teszi könnyebbé. Az otthoni klíma és levegő rendkívül fontos, hogy komfortosan érezzük magunkat a szobáinkban, azonban nem mindegy, hogy hogyan használjuk az ablakokat és az ajtókat.
A száraz levegő fulladást okoz, a túl nagy pára penészedést, a túl sok szellőztetés pedig magas rezsiköltséggel jár és az apró bogarakat és rovarokat is vendégül látja otthonunkban.
A legfontosabb, hogy ha műanyag nyílászárónk van, akkor napi 1-2 szellőztetés nem elég. A hagyományos ablakokkal ellentétben ugyanis ezek a típusok légmentesen záródnak, így még egy hagyományos ablakon zárt állapotban is áramlik a levegő, addig a műanyag nyílászáróknál nem fog óránként cserélődni a helység levegője. Ez nem csak az egészségünk szempontjából fontos, hanem a lakás állagának megóvása érdekében is. A pára ugyanis penészesedést okoz ha nincs légbevezető rés vagy valamilyen szellőztető rendszer kialakítva.

A rendszeres szellőztetés egyaránt jó a lakásnak, a növényeknek és az állatoknak is

A rendszeres szellőztetés különösen fontos, ha valamilyen szőrös háziállattal élünk együtt, de a felgyülemlett por miatt is hasznos. A klíma használatával ugyan lehűl a hőmérséklet, ám a levegő nem cserélődik, így érdemes naponta többször, 5-10 percre kereszthuzatot csinálni, hogy kicseréljük az elhasználódott levegőt.
Bár a növények egyes fajtái önmaguk is megkötik a szennyező anyagokat, érdemes számukra is friss levegőt és tiszta vizet biztosítani. A száraz föld ugyanis a penész melegágyaként légúti betegségeket is okozhat, ami az állott, nedves levegővel az allergiások  számára elviselhetetlen hellyé alakítják át a lakást.
A por, a pollen, a poratka és az oxigénhiány környezet nem ideális élettér, ezért használjuk ki a modern nyílászárók különböző funkcióit, hogy megfelelő otthoni ökoszisztémát alakíthassunk ki növényeink, állataink és saját magunk számára. A teljesen kinyíló, a bukó vagy a dönthető műanyag ablakok, terasz ajtók és bejárati ajtók lehetőséget biztosítanak, hogy egy élhető környezetet valósíthassunk meg a családi házakban és a társas lakásokban egyaránt.
Támogató: budaablak.hu

Hasonló bejegyzések