Mióta a kormány bevezette a legújabb otthontámogatási rendszert, avagy a CSOK-ot, amelynek részeként gyermekek után a családok különböző összegű kölcsönt vehetnek fel, nagyon sok a kérdés a témában, hiszen sokan nem tudják, hogy mit szabad, mit lehet, egyáltalán hol vannak a határok.
Az egyik legfontosabb kérdés, ami sokakat foglalkoztat – a CSOK alapvető feltételein túl –, hogy a korábban felvett szocpol után vajon lehetőségünk lesz-e felvenni az új vissza nem térítendő támogatást is vagy sem?

Lássunk egy releváns példát

Ahhoz, hogy kellőképpen felvázolhassuk a problémát, lássunk egy megfelelő fiktív példát egy családról, amelynek felállása az apuka, anyuka és a két gyermek. Ebben a formában a család korábban egyszer már felvett szocpolt a két gyermek után, de aztán a család a válás mellett döntött, így az édesanya a két gyermekkel egy új ingatlanba költözött, az édesapa pedig megmaradt a régi otthonban. Ez már alapvetően nagyon sok problémát vet fel, hiszen ilyen esetben az állam egyrészt az elköltözött személytől visszakövetelheti a rá eső részt – pláne az esetleges nem teljesített feltételek mellett, de ezt most ne keverjük ide –, miközben a két fél tulajdonjoga változatlanul megmaradt az adott lakásban. Egy ilyen helyzet tekintetében amennyiben az édesanya szeretne egy új család mellett, újabb gyermekek esetében CSOK-ot igényelni, akkor felmerül a kérdés, hogy vajon lehetséges-e? Hasonló a probléma egyébiránt akkor is, ha a család nem válik el, mindössze a meglévő gyermekek mellé több új gyermeket is vállalnak. Hogy ilyenkor van-e lehetőség arra, hogy a már korábban felvett szocpol után a CSOK is igényelhető legyen-e?

Egy gyermek után csak egyszer lehet támogatást kérni

Minden egyes lakáscélú állami támogatásra határozottan igaz, hogy egyetlen gyermek után legfeljebb csak egy alkalommal lehet kedvezményt igényelni. Ha tehát valaki korábban gyermeke után egyszer már kérte a szocpolt, az ugyanarra a gyermekre később már nem igényelhet semmiféle vissza nem térítendő állami támogatást sem, teljesen mindegy, hogy azt milyen névvel illetik, így a fenti példánál maradna, a család a már meglévő két gyermekre sem válás után, sem együtt maradás esetén sem igényelheti a CSOK-ot. Fontos, hogy ezt a kritériumot akkor is be kell tartani, ha a család korábban megszegte vagy nem tudta vállalni a szocpol kritériumát, ezáltal vissza kellett fizetnie a kiutalt összeget. Ilyenkor a kérvényezés egyszer már megtörtént, és a jogszabály csak ezt veszi figyelembe.
Egy kicsit más a helyzet azonban, ha a család – akár elváltan, külön fészekben, akár közösen – újabb gyermekeket vállalt. Ilyen esetben ugyanis, ha például született négy új gyermek, akár milliós nagyságrendű CSOK is igényelhető abban az esetben, ha megfelelünk az igénylési feltételeknek, hiszen az új támogatási rendszer lényege, hogy azokra a gyerekekre lehet igényelni, akikre korábban még nem lett igénybe véve. Egy konkrét példával élve, ha például a család szeretne egy nagyobb, mondjuk 100 négyzetméter hasznos alapterületű használt lakásba költözni, és a meglévő két gyermek mellé még legalább hármat vállaltak, és a házat komfortosnak minősítették a megfelelő energetikai minősítés mellett, akkor akár 2 millió forintnak megfelelő CSOK is igényelhető vissza nem térítendő támogatásként.
Persze ehhez elengedhetetlenül fontos, hogy megfeleljünk minden olyan feltételnek, ami a CSOK felvételéhez és igényléséhez szükségeltetik, ez pedig nem merül ki abban, hogy új gyermekeink születtek, az ugyanis önmagában még kevés.

Hasonló bejegyzések