Amikor kiválasztjuk a padlót, akkor nem aszerint szoktunk dönteni, hogy később mennyi bajunk lesz a takarítással, hanem csak a színeket, formákat és strapabíróságot nézzük. Azonban a leggyakoribb az, hogyha padlólapot vagy padlócsempét választunk, esetleg a laminált parkettát, vagy szőnyeget.

Gyakoriak még a linóleum burkolatok is, azonban mindig gondolni kell a tisztaságra, hiszen ez az életünknek egy fontos pontja. A higiénia megőrzése nem játék, így vásárlás előtt gondoljuk át, hogy melyik padlót, hogyan fogjuk tudni takarítani.

A legcélszerűbb az, hogyha beszerzünk egy porszívót, esetleg egy takarító robotot. Ez a kis porszemcséket fogja eltávolítani, amelyeket néhány esetben szabad szemmel nem is látunk. Azonban, hogyha egyenesen felmosnánk, akkor az apró szemcsékkel meg tudnánk karcolni a laminált burkolatokat. A porszívózás után jöhet a tisztítószer használata.

Olyat kell választani, ami az adott padlóburkolathoz jár. Nem moshatjuk fel például a laminált padlót ugyanazzal az termékkel, mint amit a járólaphoz használnánk.

A járólap és a szőnyeg takarítása

A járólap talán, ami a legkönnyebben tisztítható, és ellenálló is. Akár bő vízzel is nekieshetünk, nem fog tönkremenni. Azonban kerüljük el az olyan szereket, amik maró hatásúak, hiszen a fuga károsodhat tőlük. Amennyiben parkettánk és laminált padlónk van, akkor a bő vizes felmosást azonnal el kell felejteni.

Miután felporszívóztunk, egy nedves moppal tudjuk áttörölgetni a padlót, de ez soha nem lehet vizes. Ha robotunk van, akkor ez elláthatja ezt a funkciót is. A száradás után áttörölhetjük még egyszer egy moppal, hogy visszanyerje a fényét.

Amennyiben szőnyegünk van, nem fogjuk felmosni, de nagy komfort érzetet nyújt. Azonban naponta kell tisztítani. Kezdhetjük az alapos porszívózással, és a kisebb foltokra használhatunk szőnyegtisztítót. Ha véletlenül kiborítunk valamit, akkor azt azonnal itassuk fel, ne várjuk meg, amíg bele szárad.

Nem számít, hogy milyen felületet vásárolunk, biztosítsuk a strapabíróságát és a hosszú életét azzal, hogy mindig megfelelő tisztítószerrel takarítjuk.

További hasznos írásokat talál a padlokontroll.hu weboldalon.

Hasonló bejegyzések