Amikor az aktuális árfolyamokat szeretnénk megtudni, nincs más dolgunk, mint felmenni az internetre. Itt a bőség zavara fogad minket, mert rengeteg oldal foglalkozik a különböző árfolyamok alakulásával. Olyan fogalmakkal találkozunk, mint MNB árfolyam, valuta, deviza, vétel és eladási árfolyam, vagy középárfolyam.

Hogy meg is találjuk, amit keresünk, ahhoz ezekkel a fogalmakkal tisztában kell lennünk, hogy mit is jelentenek. Az árfolyamokat ugyanis különböző okokból kereshetjük.

Az aktuális árfolyamok azok számára is fontosak, akik valutát vagy devizát szeretnénk váltani, de pénzügyi elemzők számára is nagyon lényegesek. Amikor árfolyamokról beszélünk, sokan egyből az euró-forint árfolyamára asszociálnak, pedig nem csak ennek a két pénznemnek van valuta és deviza árfolyama.

Emellett középárfolyamokat is találhatunk, amik a váltásban ugyan nem lehetnek segítségünkre, de ettől függetlenül nagyon fontos adatnak számítanak.

Melyik a legjobb módszer az árfolyamok követésére? 

Ha az árfolyamok alakulását szeretnénk követni, először is fontos tudni, hogy mit is szeretnénk tudni pontosan. Ha a napi árfolyamra vagyunk kíváncsiak, mert például valutát szeretnénk váltani, akkor a az árfolyam kalkulátorok lehetnek a segítségünkre, melyek segítségével pontosan meg tudjuk nézni, hogy mennyibe fog kerülni, illetve mennyi forintot fogunk kapni a valutánkért.

Ha banki utalásról van szó, akkor a devizaárfolyamok lesznek érdekesek számunkra. Ebben az esetben is különbség van eladási és vételi ár között, így mindenképp figyeljünk, hogy melyikre is van szükségünk.

Ha csak nyomon akarjuk követni, hogy egyes devizák hogyan is állnak, akkor az élő árfolyamot is követhetjük, de az MNB árfolyama is hasznos adat lehet számunkra. Mielőtt tájékozódunk, mindig tisztázzuk, hogy mi is érdekel minket, ellenkező esetben rossz adatot találunk meg, és azt vesszük alapul.

Használhatunk weboldalakat, de mobil applikációkat is az árfolyamkövetésre. A legtöbb oldala csak a leggyakoribb valutákkal foglalkozik, ha azonban kevésbé keresett valutára vagy devizára vagyunk kíváncsiak, akkor az MNB oldalán a középárfolyamot biztosan meg fogjuk találni.

Hasonló bejegyzések