Az energiaárak egyre csak nőnek, de a bevételeink nem minden esetben tartják velük a lépést. Ezért sokan manapság energiatakarékos, energiatudatos átalakítással egybekötve újítják fel lakásukat, otthonukat, és igyekeznek a hőmegtartási képességet növelni. Azonban a kocsibejárókra, azok szigetelésére már kevesebben gondolnak, pedig nagyon sokat lehet spórolni ezzel is.

Nyílászárók

Az otthonok felújításánál szigetelés gyanánt elsősorban a nyílászárók korszerűsítésére gondolunk, és új ablakokat, ajtókat vásárolunk, vagy minél tökéletesebb szigetelésüket igyekszünk megvalósítani. A másik lehetőség pedig ilyenkor a ház külső szigetelése, amit kicsit költségesebben lehet megvalósítani, ámbár hatékony eredményt hoz ez is.
Sokan azonban arra nem gondolnak, hogy a garázsok kapuin mennyi hő eltávozhat, ha nincs megfelelően szigetelve, vagy olyat választunk, ami nem tartja meg kellőképpen a hőmennyiséget. Így aztán fűtési költségeink jelentősen megnőhetnek, a pénztárcánkat ezzel megterheljük, és időközben méltatlankodáson kaphatjuk magunkat, hogy sokat elköltünk a fűtésre, még sincs elég meleg.

Mi okozza a problémát? Mi a megoldás?

A garázskapukon keresztül tehát nagy mennyiségű hő eltávozhat a gépkocsi tárolók épületéből is, amelynek több oka van. Az egyik okot transzmissziós hőveszteségnek hívjuk, amely az épület egyes szerkezetein előálló hőveszteségek összegét jelenti. Ez például egy szendvics felépítésű kapuszerkezettel, vagy rossz hővezetésű anyagok beépítésével jól elhárítható, érdemes tehát ezt ellenőrizni garázsunkban, akár szakember segítségével is, és megoldást keresni a problémára.
A másik okot a kiválasztott kapu nem megfelelő hőszigetelése okozza, gyakorlatilag ugyanolyan eredménnyel. A hő megszökik, hiába fűtünk, a pénztárcánk pedig csak szűkül. Ma már számos helyen vásárolhatunk olyan garázskapukat, amelyek modernek, és megfelelő minőségű a hőszigetelési képességük is, érdemes mindenképpen ezek közül válogatnunk, akár garázst építtetünk, akár a már meglévőt újítanánk fel. A korszerűsítéshez mindenképpen hozzátartozik az is, hogy hosszú távon a fűtés eredményeit is kedvező irányba befolyásolja. Sok helyütt pedig a szakemberek segítségét is igénybe vehetjük a választáshoz.
A harmadik lehetőség az, ha kiválasztottuk a megfelelő garázskaput, amely kiváló hőszigetelési képességekkel rendelkezik, és beszerelését követően mégsem látjuk fűtésszámlánkon. Ez első sorban ezért fordulhat elő, mert a garázskapu nem megfelelően lett beépítve. A szakszerűtlen beépítés tehát ugyanolyan veszteséget okoz, mint egy nem megfelelő kapu használata. Ha tehát áldozunk pénzt egy jó minőségű, szigetelési képességekkel is rendelkező kapura, akkor mindenképpen érdemes szakember segítségét kérni a beépítéshez, esetleg, ha mód van rá, megbízást is adni a teljes munka elvégzésére. Így biztosak lehetünk benne, hogy az általunk választott garázsajtó megfelel majd az elvárásainknak.

Hasonló bejegyzések