A mérleg a tömegmérésre kifejlesztett eszköz, melynek manapság már rengeteg fajtája létezik. Ezek a berendezések az ipar számos területén hasznosak, akár vegyi-és gyógyszeripari, akár élelmiszer-feldolgozók, vagy vizsgálati és kutató laboratóriumok, illetve az autóipari cégek számára is.
A különféle mérlegtípusok különleges fajtájába tartozik bele a precíziós mérleg, melyet akkor használnunk, ha nagyon precízen és pontosan szeretnénk valamit lemérni. És jelen esetben a precíz és pontos mérés alatt nem egy új muffin recept kipróbálására gondolunk, hiszen ezek a mérlegek bőven túlmutatnak a digitális konyhamérlegeken. Elsősorban laborokban történő mérésekre lettek kifejlesztve. Ezek a precíziós mérlegek nagyon apró súlybeli eltéréseket is képesek észlelni és kimutatni, nagyon érzékeny szerkezetnek számítanak.

Mit tudnak a precíziós mérlegek?

A laboratóriumokban a lemérendő anyag tömegétől, illetve a mérés kívánt pontosságától függ, hogy milyen nagyságú, szerkezetű és érzékenységű mérleget használnak. A hagyományos mérleg a kétkarú emelő elvén működik, ezek mellett azonban ma már a digitális kijelzésű, piezoelektromosságon vagy az elektromágneses erővel való kompenzáláson alapuló mérlegeket használják a legtöbben.
Ezek a hagyományos mérlegekhez hasonlóan többféle érzékenységgel és méréshatárral működnek. Beépítve tartalmazzák a kalibráló tömegeket, ennek köszönhetően a mérés követően azonnal lehet hitelesíteni, vagy akár újrakalibrálni. Mivel több adattároló és feldolgozó egység is be van építve ezekbe a digitális mérlegekbe, tökéletesen használhatók akár sorozatméréseknél is.
Ezeknél a precíziós mérlegeknél nagyon fontos, hogy a mérlegeket mindig rázkódásmentes szilárd alapra állítsuk fel, huzattól, fűtőtesttől, savgőztől, víztől távol. Egy sima asztal felületén a mérleg könnyen elcsúszhat, ezért a precíziós mérlegek alá egy vékony gumilapot szoktak helyezni, hogy biztosan pontos mérést tudjunk elvégezni. Minden mérés előtt meg kell vizsgálni a mérleg használhatóságát, majd a mérendő anyagot, vagy tárgyat minden esetben a serpenyő közepére kell helyezni, hogy az egyenletes terhelést okozzon.

Hasonló bejegyzések