Személy- és vagyonőrre mindig szükség lesz, mint ahogy fegyveres biztonsági őrre is. A kettő azonban nem ugyanaz, a fegyveres őr, nem „csak” egy olyan személy- és vagyonőr, akinek fegyvere van.

Olyan biztonsági szakemberekről van szó, akik szolgálatukat kényszerítő eszközökkel látják el, ide tartozik az automata lőfegyver is. Magán őrző-védő cégeknél, a rendőrségnél és a honvédségnél is keresik az ilyen szakembereket.

Ezt a képzést is el lehet végezni egy tanfolyamon, államilag elismert képzésen. Akár határrendészeti és határőrizeti feladatokat is elláthat egy fegyveres biztonsági őr.

Fontos, hogy szakmailag maximálisan felkészültek legyenek, ezt pedig egy államilag elismert vizsga bizonyítja. A magánvagyon, az ingatlanok védelme, valamint a közbiztonság fenntartása tartozik a fő feladatai közé, és ami nagy felelősség: jogosultak a fegyverhasználatra.

Ez azt is jelenti, hogy ismerniük kell a fegyverhasználat szabályait, a biztonsági előírásokat. Aki ebben a szakmában dolgozik, képesnek kell lennie a jó kommunikációra, az emberekkel való kapcsolattartásra és természetesen az önvédelemre.

Állami, önkormányzati vagy egyéb intézmények, gazdálkodó szervezetek is működtethetnek ilyen szervezetet, melyet egyébként az 1997. évi CLIX. törvény a fegyveres biztonsági őrségről, valamint a természetvédelmi és a mezei őrszolgálatról és a 27/1998. (VI. 10.) BM rendelet szabályoz.

A törvény első paragrafusa értelmében fegyveres biztonsági őrzéssel kell védeni az állam működése, illetve a lakosság ellátása szempontjából kiemelkedően fontos tevékenységet, létesítményt, szállítmányt, ha az állami szervek nem kötelezettek, de az őrzés a közbiztonság vagy a nemzeti vagyon védelme érdekében indokolt. Hogy melyek lehetnek ezek a létesítmények?

Például a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, a Paksi Atomerőmű, a Magyar Nemzeti Bank, a Posta kiemelt létesítményei. Aki fegyveres biztonsági őrként szeretne elhelyezkedni, a tanfolyam elvégzése után számos lehetőséget talál.

Hasonló bejegyzések