Habár magyar emberként és európaiként számunkra rendkívül visszataszító lehet a különféle rovarfogyasztás, ellenben Ázsiában, Afrikában vagy Dél-Amerikában, de főként a legelső kontinens keleti felén óriási hagyománya van mindennek. Kutatók többször is bebizonyították, hogy bár elsőre talán gusztustalannak hat egy ízeltlábú, esetleg egy hernyó elfogyasztása, de összességében nagyon egészséges efféle ételeket fogyasztani, hiszen elképesztően sok fehérje, rengeteg ásványi anyag és vitamin található bennük, mindemellett pedig alacsony kalóriatartalmuk mellett rendkívül laktatóak is.

Sorra nyílnak a rovarfarmok

A keleti országokban egyre bevettebb szokás, de már a nyugati kontinenseken, így Amerikában, sőt mi több, már Európában is sorozatban nyílnak az úgynevezett rovarfarmok, amelyek azt a célt szolgálják, hogy elegendő mennyiségű alapanyaggal, ezáltal bogarakkal, lárvákkal és más egyébbel lássák el az éttermeket, valamint a különféle élelmiszerkészítő vállalatokat. Egy rendkívül optimista tanulmány nemrégiben azt vizionálta, hogy a jövőben komoly paradigmaváltás következhet be a nyugati világban a táplálkozás kapcsán, ezáltal a disznó- és a csirkehús által uralt piacról nemsokára hatalmas szeletet vághat majd ki magának a rovarétel is.
A különféle rovarfarmok ezt az igény igyekeznek majd kielégíteni, méghozzá főként tücskökkel, üzemeltetőik pedig abban bíznak, hogy mivel jelenleg csak mintegy 2 milliárd ember fogyaszt rendszeresen rovarokat, ezért Amerika és Európa meghódításával további embertömegek, így újabb milliárdok hódolnak majd ennek az új keletű divatnak.

Egészséges ételek

A Guardian magazin a téma kapcsán felkereste Amerika egyik első rovarételeket is kínáló éttermének a tulajdonosát, így Kevin Bachhuber elmondhatta, hogy a tücsök egy rendkívül egészséges, proteinben gazdag eledel. Aki még nem evett volna tücsköt, az Kevin szerint úgy képzelje el, mint egy keményebb rákot vagy halat, miközben előállításuk lényegesen egyszerűbb, tenyésztésük olcsóbb, így a belőlük készített ételek sem túl drágák.
A tücskök ugyanis azon túl, hogy élvezik a zsúfolt és piszkos körülményeket, még nagyon szívesen esznek hulladékot is, ezáltal nincs szükség számukra speciális étrendre és tápszerekre a fejlődésükhöz.

Hasonló bejegyzések