A térkő vásárlása talán sokak szerint egyszerű feladat, amiben semmi nehézség sem adódhat, összességében könnyedén meglepetés érhet minket már a lerakás után is, ha rosszat választottunk, ezáltal a túl vékony térkőből úgy csinál apró mozaikot a gépjárművünk, ahogyan az abban a bizonyos nagy könyvben meg van írva. Éppen emiatt az alábbiakban megpróbálunk segítséget nyújtani a témában járatlanabbaknak térkő vásárlás előtt.

A legfontosabb a funkció tudatosítása

A térkő kiválasztásakor a legfontosabb kritérium az, hogy meghatározzuk konkrétan a funkciót, amit a térkövezett placcal szeretnénk ellátni. Egy gépkocsi beállóhoz például soha nem szabad túl vékony követ választanunk, mert egy nagyobb jármű, esetleg egy teherautó nagyon könnyen darabokra törheti a szép köveket. Éppen ezért 12 tonnáig az úgynevezett vastagabb, hullámos térkő lerakása a javasolt azért, mert ezek a legerősebb szerkezetűek, hovatovább ennél a típusnál a legerősebb a fugák közötti kötés. Nem utolsó szempont, hogy az ilyen térköveken a téli közlekedés is sokkal biztonságosabb, hiszen a gumi kerekeinek folyamatosan lesz kapaszkodójuk a térkő réseiben, már amennyiben azok a menetiránnyal merőlegesen lettek letéve.
Ha a térkövek nem kocsibejáróként funkcionálnak, hanem például járdát szeretnénk kirakni belőlük, esetleg olyan kerti placcot, ahol legfeljebb emberek közlekednek, akkor lényegében bármelyik, még a vékonyabb térkövek is megfelelnek, így érdemes esztétikai és ésszerű szempontokat figyelembe venni a kiválasztáskor. Lépcsőhöz például értelemszerűen érdemes a vékonyabb változat, kerti bútorokkal ellátott kiülőhöz pedig a lekerekített térkövek ajánlottak, hogy ne tudjuk olyan könnyen megkarcolni a szép felületet.

További hasznos tippek

Ha éppen térkő vásárlása előtt állunk, akkor érdemes tudnunk, hogy az ilyen burkolóanyagnak a vízfelviteli képessége általában 6 százalék alatti, magyarán az igazán jó térkő az, ami nem olyan, mint a szivacs. Ellenkező esetben télen felszívja a vizet, a fagy során pedig az egyszerűen szétrepeszti a térköveket. A minőséget mindig Európai Uniós szabvány írja elő, amit érdemes szem előtt tartani. A térköveknek van úgynevezett kopórétegük is, aminek a vastagsága az előírás szerint legalább 4 milliméter. Erről győződjünk meg, hiszen ez alatti kopóréteggel nem szabad térkövet vásárolnunk. A nagyon silány minőség esetében a térkő koptató felületén gyakran a szürke alsó rész is kilátszik. Ha ilyet tapasztalunk, esetleg a koptató- és a felületi réteg közötti rést, akkor a térkövet ne vásároljuk meg, mert bár szerkezetileg lehet jó, esztétikailag gondok lesznek vele.
Egy térkövet csak akkor vásároljunk meg, ha a felületén nem találunk árulkodó elválásokat és károsodásokat. Ilyenek például a repedés, a rétegleválás vagy a lepattogzódás. Ezek általában rossz minőségre, esetleg helytelen tárolásra, esetleg elöregedett alapanyagokra engednek következtetni.

Hasonló bejegyzések