Évről évre kerülnek ki különböző portálokra, hogy melyek a legnépszerűbb iskolák, főiskolák, egyetemek és OKJ-s képzések, azt azonban csak nagyon kevés helyen jelenítik meg, hogy vajon a nők körében mik a legnépszerűbb szakmák. A legfrissebb, 2018-as statisztikai adatok azonban erre a tényre is rámutatnak. Érdekes módon a pénzügyi szakmák nem csak az országos átlagban töltenek be vezető szerepet, hanem kimondottan a gyengébbik nem is rajong érte.
Még egy évvel ezelőtt a gazdasági és sportedzői képzések vezették a rangsort, idénre megváltozott a helyzet. Ez valószínűleg köszönhető a stabilabb anyagi helyzetnek, a gazdaság megerősödésének és a szakmai hiánynak ami a pénzügyi szektorban jellemző manapság. Azok a nők tehát, akik valamilyen pénzügyi területen szeretnének elhelyezkedni, szinte kivétel nélkül azonnal munkát kapnak, amint a kezükben van a képzettséget igazoló dokumentum. A könyvelőket szinte beszippantja a szakma. Elsősorban a bankok, a multinacionális cégek és a nagy vállalatok azok, akik egymást felüllicitálva küzdenek meg értük. De sok frissen végzett könyvelő kezd bele saját vállalkozásba is.

Egyre több fiatal jelentkezik OKJ-s képzésre

Még korábban inkább másodszakmaként a középkorosztályra volt jellemző, hogy OKJ-s képzésre jár, ma már sok fiatal is úgy dönt, hogy a gyors végzettséget helyezi előtérbe a hosszú évek iskolapadjai helyett. Idén ugyanis tovább növekedett a 15 és 24 év közötti jelentkezők száma. A diákok ugyanis hamar felismerték, hogy egy OKJ-s képzéssel előbb kerülhetnek ki a munkaerőpiacra, ahol előbb kezdhetnek bele a munkába. Sok vállalatban pedig nagyobb fizetést is kapnak a szakmában eltöltött plusz évekért cserébe.
A legnépszerűbb OKJ-s képzések a nők körében a pénzügyi területről kerültek ki, így az első négy helyen is ilyen szakmák találhatóak. Az első a Társadalombiztosítási ügyintéző, a második a Bérügyintéző, a harmadik a Vállalkozási mérlegképes könyvelő még a negyedik a Pénzügyi-számviteli ügyintéző. A sort csupán a Sportedző szakma töri meg, amelyet ismét a pénzügyi szektor követ. A legnépszerűbb női szakmák között így megtalálható még az Államháztartási mérlegképes könyvelő, az Adótanácsadó, az IFRS mérlegképes könyvelő, a Pénztárkezelő és valutapénztáros, valamint a Logisztikai és szállítmányozási ügyintéző is.

Hasonló bejegyzések