A világ építészeinek többsége ma már belefáradt abba, hogy egymást túlszárnyalva egyre nagyobb és nagyobb ingatlanokkal írják be magukat a rekordok könyvébe, a méretek helyett ugyanis egészen más került kilátásba, ezáltal az egyedi megoldások vagy éppen a dizájn képében.
Természetesen a nagy épületek, a magasságok meghódítása még mindig nagyon fontos a legtöbb építész számára, sőt mi több, az ilyen épületek úgy tartják áraikat, ahogyan egyetlen másik épület sem, így lett többek között világszenzáció abból is, hogy a közelmúltban eladósorba került Nagy-Britannia legnagyobb ingatlanja.

  • Eladó és kiadó nyaralók országszerte: nyaralo.hu

Az ország legnagyobb lakóháza, rekordáron kínálva

A hír kapcsán fontos kiemelni, hogy bár Nagy-Britanniában, egészen pontosan a teljes Egyesült Királyság területén számtalan óriási épület van, azonban a Wentworth Woodhouse garantáltan a legnagyobb azok közül, amelyek az ország határain belül magántulajdonban vannak, és lakóingatlannak lettek minősítve. Az épület méreteit kiválóan példázza, hogy teljes alapterülete – természetesen az összes szintet együttvéve – 23 ezer négyzetméter lett, amelyen összesen 365 szoba helyezkedik el, vagyis új tulajdonosa az év minden napján új helyiségben töltheti el éjszakáit.
A Wentworth Woodhouse ezekből az óriási méretekből kifolyólag természetesen egyáltalán nem olcsó, így amennyiben valaki megveszi, garantáltan az Egyesült Királyság egyik legdrágábban elkelt, magántulajdonban lévő ingatlanja is lesz egyben az épületből, amelyek eladói 7 millió fontért kínálnak. Ez esetünkben 2,6 milliárd forintnak megfelelő összeg, ami bár a méretekből kifolyólag egyáltalán nem tekinthető túl magasnak, esetleg átlagon felülinek, de minősítésében – elvégre mégis csak egy magántulajdonú ingatlanról van szó – ettől függetlenül is rekordnak tekinthetjük.

A Wentworth Woodhouse, mint a legek legje

A Wentworth Woodhouse-t sok tekintetben – és nem véletlenül – Nagy-Britannia egyik legtöbb rekordot tartó épületeként, illetve ingatlanaként tartanak számon, aminek már az építése is rendkívül kalandos volt, hiszen olyan hosszú időn át tartott az óriási épület felhúzása, hogy a kelet, valamint a nyugati szárny két eltérő építészeti stílusban valósulhatott csak meg. Egy helyi legenda szerint a ház olyan óriási, hogy amikor hotelként üzemelt, a vendégek számára konfettiszerű anyagot adtak a belépést követően annak érdekében, hogy a földre szórva vissza tudjanak találni saját szobájukba.
Az óriási ingatlan egyébiránt évtizedeken át a Fitzwilliam család birtokában volt, akik egykoron Nagy-Britannia hatodik leggazdagabb földbirtokosai voltak, azonban a második világháború idején ők is anyagi problémáktól szenvedtek, így a nagy világégést követően az állam kaparintotta meg az óriási épületet. 1948-ban, hogy ne menjen kárba az óriási épület, átalakították iskolává, de 1999-ben – mikor évek óta ismét üresen állt –, a Newborn család birtokába került az ingatlan, azonban ők most szívesen megszabadulnának tőle.

Hasonló bejegyzések