Míg régen anyáink, nagyanyáink tinédzserkoruk végén, tizennyolc, tizenkilenc évesen már anyukák voltak, mellettük stabil társsal, a mai világban inkább kétszer ennyi idősen vállalnak gyerkőcöket a szülők. Ennek számtalan oka van, a megfelelő társ hiánya, az anyagi bizonytalanság a legnagyobb problémák.

Anyaság régen

Néhány évtizeddel ezelőtt az számított ritkaságnak, ha valaki harminc felett szüli első gyermekét, ma pedig ez már teljesen természetessé és elfogadottá vált. A kétezer-tízes években az a fura, ha valaki tizenévesen szül és házasodik. A világ óriásit változott az elmúlt néhány évben, minden, ami a párkapcsolatok terén néhány évtizeddel ezelőtt még természetes szokás volt, az mára semmis lett. A régi időkben a fiúk és lányok első szerelmei az utolsók is voltak, fiatalon házasodtak, a nő gyermekeket szült (nem is egyet, legalább hármat), akiket otthon felnevelt, míg a férj dolgozott. A világ változik, ma már egyszerűen egy fizetésből képtelenség eltartani nemhogy gyermekeket, de még az asszonyt sem egyszerű.

A XXI. század anyatípusa

Míg régen megengedhették maguknak a nők, hogy otthon maradjanak a gyermekeikkel, addig ez ma már szinte a lehetetlen kategória. Természetesen néhány hónap, esetleg év megoldható, de tartósan a nők nem lehetnek háztartásbelik, nekik is dolgozniuk kell, hogy a család meg tudjon élni. A házastársi élet, a gyerekek felnevelése, a háztartás és a munka együtt pedig hatalmas terhet ró a nőkre, nem csoda, ha sokan nem akarják bevállalni ezt tizen- vagy huszonévesen. Sajnos a párválasztás sem olyan már, mint régen, egyre kevesebben vannak olyanok, akik le akarják kötni magukat, inkább szórakozni akarnak, mint családot, a szingli lét egyfajta kultusszá vált.
A családalapítás egyre jobban kitolódik, ma már az sem meglepő, hogy negyvenes anyák vannak a szülőszobákban. Természetesen nem feltétlenül ez a legoptimálisabb kor a szülésre, hiszen egy negyvenes anyuka már hatvan körül lesz, mire a gyermeke leérettségizik. Mégsem lehet senkire rákényszeríteni a korai gyermekvállalást, talán inkább jöjjön egy kicsit később, mint soha.

Hasonló bejegyzések